De handtekeningen zijn gezet en Valencia organiseert vanaf 2008 onder de noemer Grand Prix van Europa een Formule 1-race. Bernie Ecclestone heeft vrijdag bevestigd dat de deal officieel is.
,,Vanmorgen is het verdrag ondertekend”, klinkt het tegenover Reuters uit de mond van de Formule 1-baas. ,,Het contract is opgesteld op precies dezelfde voorwaarden die we vorige maand naar buiten hebben gebracht. De looptijd bedraagt zeven seizoenen.”

Ecclestone moest noodgedwongen even wachten met het ondertekenen van het contract omdat er verkiezingen op het programma stonden in de regio. Die zijn inmiddels achter de rug, waarna niets een overeenkomst meer in de weg stond. De Brit heeft overigens altijd ontkend de verkiezingen door dit besluit te willen beïnvloeden. ,,Anders weet ik toch niet met welke partij ik zaken moet doen?”

De Grand Prix van Spanje staat al vanaf 1991 op de kalender en wordt traditioneel verreden op het circuit nabij Barcelona. Dat blijft de komende jaren ook zo. Tijdens het Grand Prix-weekend in Catalonië – half mei – maakte Ecclestone bekend dat het contract is opengebroken tot 2016.

Dat Spanje in de toekomst twee Formule 1-races organiseert is op z'n zachtst gezegd opvallend. Ecclestone heeft de voorbije jaren juist gezegd dat hij niet bepaald voorstander is van twee races in één land, iets wat Italië en Duitsland aan den lijve hebben ondervonden.

Veel lijkt in het inmiddels Formule 1-gekke land te maken te hebben met de Fernando Alonso-factor. Sinds Alonso de successen aaneen rijgt is de belangstelling voor de sport enorm toegenomen. Ook het feit dat de sinaasappelstad naar verluidt 26 miljoen euro per georganiseerde race uit wil trekken zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.

De (straten)race in Valencia wordt waarschijnlijk aan het einde van het seizoen verreden.

KVN