De internationale autosportbond FIA en de fabrikanten hebben overeenstemming bereikt over de toekomst van de Formule 1. Lange tijd stonden beide partijen lijnrecht tegenover elkaar, maar dat is nu verleden tijd.Op z'n tijd dreigden de rivaliserende fabrikanten zelfs met het opzetten van een eigen raceklasse, maar die dreiging is nu afgewend. FIA-president Max Mosley en BMW-topman Burkhard Göschel zeggen dat er overeenstemming is bereikt over alle nog openstaande punten.

Correspondenten van vier grote Europese dagbladen uit Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië is dinsdag tijdens een lunch in München meegedeeld dat er in de nabije toekomst een verdrag wordt ondertekend. Het verdrag kent een looptijd van vijf jaar, wat inhoudt dat de huidige teams de komende vijf seizoenen deel uit blijven maken van de Formule 1.

Bernie Ecclestone en de toen nog uit vijf leden (Renault, DaimlerChrysler, BMW, Honda en Toyota) bestaande GPMA werden het in mei al eens over de financiële zijde van de sport. Dat was al een grote stap in de goede richting, want de fabrikanten werd een groter deel van de opbrengsten van de sport toegezegd. Voor Toyota was dat reden genoeg om uit de GPMA te stappen.

Over de technische invulling en de toekomstige manier van discussiëren over de regelgeving moesten beide partijen het nog wel eens worden. Dat is nu gebeurd. Volgens de Financial Times is er sprake van een grote doorbraak. Er wordt gesproken van een fundamentele verandering van discussievoering over het reglement.

,,Bij het bepalen van de regels hebben we rekening gehouden met sociale relevantie, lagere kosten en de grotere rol die autosporttechniek op de openbare weg moet spelen”, aldus Mosley en Göschel.

Het komt er op neer dat deze gesprekken voortaan gevoerd worden op algemeen directie-niveau, waardoor individuele meningen van sleutelfiguren binnen de teams deels buitenspel worden gezet. De FIA verzekert echter dat het op blijft komen voor de belangen van kleine, onafhankelijke teams.

Het lijkt nu vrijwel zeker dat de Formule 1 in de komende jaren milieuvriendelijker wordt. De groene agenda is al enige tijd het paradepaardje van Mosley en het ziet er naar uit dat hij daar nu ook de fabrikanten van heeft doordrongen.

De FIA-voorzitter wil de Formule 1 tevens afhelpen van het imago van dinosaurus. ,,We slaan een nieuwe weg in, een nieuwe weg waarop de technologie van de 21e eeuw op ons pad komt. De meningsvorming in de wereld over opwarming van de aarde is veranderd en met deze veranderingen sluit de Formule 1 zich daarbij aan. Anders had de sport irrelevant kunnen worden”, vertelt de Brit.

KVN