Er wordt gefluisterd dat een rivaliserende raceklasse naast de Formule 1 opnieuw een optie is. Ron Dennis gooit olie op het vuur: “De rechten zijn van de teams afgepakt.”

Daar houdt de voormalig teambaas van McLaren slechts één man voor verantwoordelijk: Bernie Ecclestone. De Brit greep in de jaren zeventig de macht en beheert sindsdien de televisie-rechten, terwijl de teams ieder jaar een deel van de opbrengsten krijgen.

Al deze afspraken zijn in 1997 vastgelegd in de Concorde-overeenkomst, maar aan de stoelpoten van de Formule 1 wordt gezaagd nu dit contract eind 2012 afloopt. Ferrari noemde het beestje bij zijn naam, al vindt Luca di Montezemolo de aanwezigheid van Ecclestone van 'vitaal belang'.

Of Ferrari in Dennis een medestander heeft, is de vraag getuige zijn uitspraken in 'Bernie', een biografie van Ecclestone. “In feite heeft Bernie de Formule 1 van ons afgepakt”, zegt Dennis. “Hij benutte een commercieel voordeel om de teams er toe aan te zetten akkoord te gaan met een contract zonder dat de tv-rechten van eigenaar wisselden.”

Ecclestone maakt zich weinig zorgen om de discussie die oplaait. “Pas toen de zaken begonnen te draaien nadat ik eerst veel geld investeerde, kwamen de renstallen er achter dat ze het anders moesten aanpakken.”