Niet Ferrari of Renault, maar McLaren-teambaas Ron Dennis zelf tipte de FIA over nieuw bewijs in de spionagezaak Stepneygate. Dat heeft Dennis in Spa-Francorchamps gezegd. ,,Zodra ik ervan hoorde, heb ik de FIA gebeld.”De internationale autosportbond riep de World Motor Sport Council (WMSC) bijeen om te oordelen over het nieuwe bewijs, dat onder meer bestond uit e-mailcorrespondentie tussen McLaren-testcoureur Pedro de la Rosa en Fernando Alonso.

,,Zodra ik hoorde dat er mogelijk nieuw bewijs bestond, heb ik onmiddellijk de FIA gebeld om ze op de hoogte te stellen en te houden. Dit alles gebeurde de ochtend voor de Hongaarse Grand Prix”, vertelde Dennis in België tegen journalisten.

Gevolg was dat McLaren een torenhoge boete (honderd miljoen dollar) kreeg opgelegd en haar punten in het constructeurs-WK kwijtraakte. Bijna had Dennis zelfs z'n eigen graf gegraven, maakte Bernie Ecclestone duidelijk in gesprek met de BBC.

Volgens hem was het op een gegeven moment een 'kwestie van minuten' voordat het team uitgesloten zou worden van verdere deelname aan het huidige én volgend seizoen. ,,McLaren was er echt bijna uitgegooid, het was meer dan zomaar een mogelijkheid.”

,,Het was echt veel dichterbij dan iedereen beweert”, maakte de Brit op zijn beurt duidelijk. ,,Een aantal van ons maakte zich sterk om in plaats daarvan een boete op te leggen.”

Aldus geschiedde, waarop Dennis de straf in een reactie 'fors' noemde. Hij twijfelt nog altijd of McLaren in beroep gaat tegen de uitspraak.

Het team heeft zeven dagen de tijd om beroep aan te tekenen.

KVN