De Formule 1 probeert al jaren voet aan de grond te krijgen in Amerika. Dat gaat met vallen en opstaan. En met name vorig jaar is de race er niet populairder op geworden, toen er na het bandendebacle slechts zes auto’s aan de race deelnamen. Volgens Bernie Ecclestone wordt het belang van een race in Amerika echter overschat.
Bovendien loopt het contract tussen Bernie Ecclestone en Indianapolis Motor Speedway-president Tony George na dit seizoen af. George wil pas na de race, die gepland staat voor zondag 2 juli, een besluit nemen over de toekomst van de race. Eerst maar eens kijken hoe groot de schade is na de farce van vorig seizoen.

Hoewel er veel over de toekomst van de Grand Prix van Amerika wordt gespeculeerd kan het Ecclestone eigenlijk niet zoveel schelen. Volgens de Engelsman denken veel mensen dat een race in Amerika belangrijker is dan in werkelijkheid blijkt. ,,We moeten dit soort dingen wel in het juiste perspectief bekijken. En dat leert ons dat de kijkcijfers in Amerika nooit denderend zijn geweest”, vertelt hij in F1 Racing.

Dat heeft volgens hem echter niet alleen betrekking op de Formule 1, maar op alle series waarin met single seaters wordt geracet. ,,Er lijkt niet echt een markt voor te zijn in Amerika, alleen een spectaculaire NASCAR-race zorgt er voor dat er veel mensen naar de televisie kijken. En dat aantal ligt niet boven de kijkcijfers die Italië tweewekelijks scoort als het om Formule 1 gaat.”

,,De Formule 1 heeft nooit iets goeds overgehouden aan races in Amerika, denk bijvoorbeeld aan een grote sponsor. Natuurlijk kunnen we om populair te worden tien races in Amerika op de kalender zetten, maar heeft dat nut?”

McLaren-teambaas Ron Dennis ziet de toekomst rooskleuriger in. Hij verwacht dat er te zijner tijd een deal wordt gesloten om de Grand Prix op de kalender te houden. ,,Vorig jaar hebben we de sport er niet populairder op gemaakt. Of de race op de kalender blijft is afhankelijk van de publieke belangstelling, maar ik zou niet verbaasd zijn als blijkt dat het weer behoorlijk vol zit hier begin juli. Wat mij betreft behoort een race in Amerika ook in 2007 tot de mogelijkheden.”

KVN