Bernie Ecclestone verwacht dat de Formule 1-kalender binnen drie jaar uit twintig races bestaat. Maar dan is het ook wel mooi geweest. ,,Twintig races is meer dan genoeg”, vertelt de Brit.Er is Ecclestone veel aan gelegen om de races evenwichtig over de aardbol te verdelen, zodat het wereldkampioenschap met recht een wereldkampioenschap is. En niet een Europese aangelegenheid met hier en daar een race ergens anders.

,,Er staan op dit moment vijf landen in de wachtrij, dus we moeten maar eens kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik denk dat twintig races een mooi aantal is, zodat we in alle delen van de wereld goed vertegenwoordigd zijn”, vertelt de Formule 1-supremo op een persconferentie in Abu Dhabi.

Wie er precies in de wachtrij staan is onduidelijk, maar het gaat in ieder geval om Abu Dhabi (vanaf 2009) en Zuid-Korea (2010). Ook wordt er nog gesproken over een race in Mexico en een tweede Grand Prix in Amerika, vermoedelijk aan de westkust.

Wat betreft India, dat al jaren op de deur klopt, mogelijk komt er in maart een aankondiging dat er vanaf 2009 een Grand Prix in Delhi wordt georganiseerd.

Niet alleen uitbreiding van de kalender behoort tot de mogelijkheden, ook wordt er gedacht aan het organiseren van nachtraces. Zo kan de Formule 1 als geheel optimaal profiteren van allerlei nieuwe markten die verspreid over de wereld kunnen worden aangeboord en hoeft men in Europa niet op onmogelijke tijden voor de televisie te zitten.

,,Ik heb het in het verleden al eens voorgesteld, maar er zit nog niet echt veel schot in de zaak. Toch wil ik het graag eens uitproberen, in Japan of China zou het goed kunnen werken”, voorspelt Ecclestone. ,,Alleen moeten we het ook weer niet gaan overdrijven, hooguit één of twee nachtraces per seizoen.”

Op de Formule 1-kalender voor 2007 prijken zeventien races.

KVN