Het onderzoek naar de vermeende teamorders van McLaren kan voor het Engelse team nog een vervelend staartje krijgen. Volgens Formule 1-baas Bernie Ecclestone dreigt uitsluiting van deelname als blijkt dat McLaren inderdaad schuldig is aan het geven van teamorders in Monaco.Het geven van teamorders ligt sinds Oostenrijk 2002 erg gevoelig bij de FIA. In die race gaf Ferrari Rubens Barrichello de opdracht aan de kant te gaan voor Michael Schumacher, zodat de Duitser de race kon winnen. De hele wereld was getuige van deze beslissing. De FIA reageerde net zo geschokt als de fans en besloot de regelgeving aan te passen. Vanaf dat moment zijn teamorders verboden.

In Monaco ontnam Ron Dennis debutant Lewis Hamilton de kans zijn eerste race te winnen. De teambaas lichtte beide coureurs over de boordradio in niet de strijd met elkaar aan te gaan, om zo de kans op een ongeluk te vermijden. Volgens Hamilton werd hij bovendien eerder dan gepland naar binnen gehaald zodat hij geen bedreiging zou vormen voor Alonso. Die beslissing leidde tot veel kritiek en dus ook tot een onderzoek van de FIA. De Internationale Automobiel Federatie wil achterhalen wat er precies gebeurd is en of de Formule 1 er schade door heeft geleden.

Bernie Ecclestone vindt dat McLaren zwaar gestraft moet worden, als blijkt dat er teamorders zijn gegeven. Tegenover de Engelse krant de Daily Mail verklaarde hij: ,,Ik weet niet of er teamorders zijn gegeven en wat ze inhielden. Maar een ding is zeker: als er teamorders zijn gegeven met betrekking tot de posities van de twee coureurs, is dat in strijd met de regels. En dan moet McLaren er niet zo makkelijk mee weg komen als Ferrari destijds. Ze zouden moeten worden uitgesloten van deelname of hun punten worden afgenomen.” Een geldboete werkt volgens de Engelsman niet. ,,Met het budget dat ze daar hebben, voelen ze dat niet zo erg als wanneer de punten zouden worden afgenomen.”

Volgens Ecclestone treffen de coureurs geen blaam. ,,Als ik voor jouw team rijd en jij vertelt me dat ik niet mag inhalen, wat kan ik dan doen? Degene die de orders geeft, die moet aangepakt worden.”

LV