Bernie Ecclestone kan zich voorstellen dat de teams niet zitten te wachten op het budgetplafond dat Max Mosley in 2010 wil introduceren. “Teams willen niet dat derden zich met hun geldzaken bemoeien.”De FIA wil regels introduceren om de sport goedkoper te maken. Gebeurt dat niet, dan vreest de federatie dat de Formule 1 kopje onder gaat. De teams delen de visie van voorzitter Mosley niet.

Daarom hebben acht renstallen het plan opgevat een eigen klasse te starten. Ecclestone zegt tegen de BBC dat hij de frustraties begrijpt. “Van mij mogen ze uitgeven wat ze willen, als ze maar in de sport actief blijven.”

“Niemand laat zich graag voorschrijven waar hij zijn geld wel of niet aan mag spenderen”, vervolgt Ecclestone, die nog steeds hoopt dat een definitieve splitsing kan worden afgewend. “Als de teams zich tot 2015 conformeren aan de Formule 1, vind ik het prima als zij met geld willen smijten.”

De zaak ligt momenteel onder de rechter. “We komen er vast wel uit”, meent de grote baas. “Er zijn drie partijen: wij (FOM, red.), de autosportbond en de teams. Zo moet het ook blijven. Vroeg of laat zal het gezonde verstand vast wel zegevieren. Het is zinloos om ons met elkaars zaken te bemoeien.”

Hoewel veel van de controverse is ontstaan vanwege de plannen van Mosley, benadrukt Ecclestone dat hij handelt in de geest van de sport. “Het is voor velen moeilijk te begrijpen dat hij (Mosley, red.) handelt in het belang van de teams – door de sport goedkoper te maken. Anders is het de investering misschien niet meer waard. Hij heeft veel goeds gedaan voor de sport.”

KVN