Als Ferrari besluit uit de Formule 1 te stappen, kan Bernie Ecclestone ze voor de rechter dagen. Volgens de Brit heeft het team een contract dat hen verplicht om nog drie jaar op de grid te staan.Afgelopen week daagde Ferrari de FIA voor de rechter om bewijs te krijgen dat het een vetorecht heeft. De rechter in Parijs erkende dat vetorecht, maar zei dat Ferrari het eerder had moeten gebruiken.

Het feit dát de rechter erkende dat er een overeenkomst is tussen Ferrari en de FIA kan nog wel eens zwaar gaan wegen. Want volgens Bernie Ecclestone verplicht dat contract, getekend in 2005, het team om nog drie jaar in de Formule 1 actief te blijven. Als Ferrari dus besluit te vertrekken, kan Ecclestone daar via de rechter een stokje voor steken.

Ecclestone wil niet zeggen dat hij dat ook daadwerkelijk gaat doen. Maar er staat wel een hoge prijs tegenover vertrek, maakt hij duidelijk in The Times. Naar verluidt heeft de commerciële baas van de sport een brief naar Ferrari-baas Luca di Montezemolo gestuurd met daarin de waarschuwing dat de renstal mogelijk honderden miljoenen euro’s aan televisie-inkomsten moet terugbetalen als het team het contract verbreekt.

“We zouden altijd onze contracten moeten respecteren, en de teams die contracten met ons hebben getekend zouden hetzelfde moeten doen”, zegt Ecclestone. “We verwachten van Ferrari hetzelfde. Zij zeggen dat ze weg gaan lopen, wij zeggen dat we hopen dat ze hun contract respecteren.”

JK