Volgende week staat de Formule 1 opnieuw in het teken van spionage. Voor de buitenwereld althans, voor Bernie Ecclestone is het niets nieuws. Voor hem is spionage iets van alle tijden. ,,Ik spreek wel eens van die goede, oude tijd, die eigenlijk helemaal zo goed niet was”, is de zin van Ecclestone die het uitgebreide interview dat hij gaf aan Auto Motor und Sport in één zin samenvat. ,,Enige verschil is dat we onze problemen toen vooral intern wisten op te lossen.”

Afgezien van een spannend seizoen op de baan, waren de bijzaken soms belangrijker dan de hoofdzaken. Er viel van alles te beleven. Zo zorgden beslissingen van stewards voor opschudding, werd McLaren bijna uit het kampioenschap gegooid vanwege Stepneygate en suddert de spionagerel nog altijd door. Nu maakt de sport zich weer op voor behandeling van de ‘zaak-Renault’.

Opvallend genoeg vindt Ecclestone dat de FIA haar neus beter niet in deze zaken had kunnen steken. ,,Zulke zaken moet je overlaten aan politie en rechters. Die zijn veel beter geschikt om de waarheid in zulke kwesties uit te vinden”, zegt de Formule 1-goeroe in gesprek met de webredactie van het Duitse Auto Motor und Sport.

Sterker nog: Ecclestone heeft geprobeerd te voorkomen dat de FIA een sleutelrol zou kunnen spelen in Stepneygate. ,,Ik heb Ron Dennis geadviseerd om bij het begin van Stepneygate naar de politie te stappen en aangifte te doen van het feit dat een medewerker gestolen materiaal in bezit had. Als hij dat had gedaan, was de sport veel ellende bespaard gebleven en kenden we nu misschien het complete verhaal.”

Er werd niet naar Ecclestone geluisterd, met alle gevolgen van dien. Toch vindt de Brit spionage in de Formule 1 niets nieuws. ,,Het is er altijd geweest”, stelt hij. ,,Vroeger werd een goede ontwerper gewoon weggekocht, die alle informatie die hij in z’n kop had zitten met zich meenam, zoals dat nu in zekere zin nog steeds gebeurt.”

,,Waarom huurt Red Bull anders Adrian Newey in? Die heeft genoeg verstand van zaken. Ook als hij geen tekeningen meeneemt. Tegen een arts die ziekenhuis A verlaat en in ziekenhuis B gaat werken, zeg je toch ook niet dat hij alles wat hij daar heeft geleerd moet vergeten alsof hij daar nooit is geweest? Het is moeilijk om de grenzen af te bakenen.”

Ecclestone sluit overigens niet uit dat McLaren het komende seizoen moet beginnen met strafpunten, wanneer blijkt dat voor de MP4-23 Ferrari-informatie is gebruikt. ,,Ik hoop niet dat het gebeurt, maar het valt niet uit te sluiten. Als fotograaf bezit je de rechten op je materiaal; ik weet niet precies of je dat principe ook kunt toepassen op het design van een auto, maar als ik in de schoenen van een ontwerper stond, zou ik zeggen van wel.”

Wat spionage betreft maakt Auto Motor und Sport ook nog melding van een nieuw gerucht. Als mogelijke reden voor de lange stilte rond de spionagezaak tussen McLaren en Renault wordt geopperd dat McLaren heeft aangeboden het op een akkoordje te gooien. Dit alles onder het motto ‘geef ons groen licht voor seizoen 2008, dan vergeten wij de Renault-affaire’.

Daarop zou FIA-president Max Mosley alsnog de World Motor Sport Council (WMSC) bijeen hebben geroepen, meldt de Duitse publicatie. ,,Vanuit ons wordt Renault op dezelfde criteria beoordeeld als bij McLaren is gebeurd. Alleen laat het zich nu nog niet inschatten hoe de WMSC over het dossier denkt”, verklaart een FIA-woordvoerder desgevraagd.

DP/KVN