Het is geen proefballonnetje en het was al helemaal geen grap: Bernie Ecclestone is vastbesloten volgend seizoen medailles te introduceren en daarmee de kampioen in de Formule 1 aan te wijzen. Ecclestone: ,,Het voorstel moet alleen nog goedgekeurd worden.” Ook al werd het WK afgelopen seizoen pas in de laatste bocht van de laatste Grand Prix in het voordeel van Lewis Hamilton beslist, Ecclestone is het zat dat de races als saai worden bestempeld. Hij wil meer spanning creëren.

,,Het komt er echt van”, zegt Ecclestone tijdens een persmoment in Londen waarbij hij LG officieel bevestigt als nieuwe tijdwaarnemer. Het is de bedoeling dat zijn plan spoedig door de World Motor Sport Council wordt geratificeerd.

Ecclestone vervolgt: ,,De teams hebben er al mee ingestemd. De hele reden dat ik over een nieuwe opzet ben gaan nadenken? Ik ben het zat dat iedereen zeurt dat er amper nog wordt ingehaald. Dat ligt niet aan de auto’s of aan de circuits, maar aan de coureurs die geen risico meer durven te nemen.”

,,Als ik tweede lig vlak achter de koploper, dan kijk ik wel uit om onnodige risico’s te nemen als daar slechts een beloning van twee extra punten tegenover staat. Kan ik een gouden medaille winnen terwijl op basis daarvan de uitslag in het WK wordt bepaald, dan ben ik bereid er alles aan te doen om mijn voorganger te passeren.”

Ecclestone verwacht dat de strijd om het WK met de invoering van het nieuwe puntensysteem een stuk spannender wordt. ,,Dit seizoen hebben we een paar keer gezien dat Hamilton Massa niet wilde inhalen omdat het hem amper extra punten opleverde. Had hij wel een poging gewaagd, een fout gemaakt en posities verloren, dan was ik als teambaas hartstikke kwaad geweest.”

,,Ik vind het maar niets dat iemand kampioen kan worden zonder ook maar een Grand Prix te winnen”, doet Ecclestone in zekere zin op Robert Kubica. Door de fouten van Hamilton en Massa kon de Pool lang aanhaken in de titelrace terwijl hij slechts één race wist te winnen. Net als bijvoorbeeld Sebastian Vettel.

De vraag blijft of het eerlijk is dat een coureur die zes Grand Prix’ wint en verder alleen maar uitvalt wereldkampioen kan worden, terwijl zijn rivaal elke race op het podium eindigt en daarmee veel meer punten scoort. Ecclestone: ,,Dan moet de verliezer het seizoen daarop maar harder zijn best doen.”

Middels het voorgestelde medaillesysteem zou Felipe Massa, en dus niet Lewis Hamilton, afgelopen seizoen kampioen zijn geworden. Dit omdat de Braziliaan zes races heeft gewonnen en daarmee een gouden medaille meer zou hebben verdiend dan Hamilton.

KVN