Als de FOTA probeert een nieuw kampioenschap op te zetten, kan het rekenen op de toorn van Bernie Ecclestone. De FOM-baas waarschuwt de protesterende teams voor het plegen van contractbreuk. Niet met de FIA, maar met hém.Volgens Ecclestone is het voor de acht FOTA-teams nagenoeg onmogelijk om volgend jaar een eigen klasse op te starten. Hij beheert immers de contracten met de circuits en televisiemaatschappijen.

Bovendien denkt hij dat een dergelijke actie veel te kostbaar is voor de fabrikanten. In een interview met de Daily Express voorspelt Ecclestone grote problemen voor de teams.

“Als ze een eigen kampioenschap willen beginnen, kunnen ze rekenen op een rechtszaak. Niet alleen heb ik zelf contracten met de teams, ze zouden bovendien gedwongen zijn om nieuwe contracten af te sluiten met onze mensen – circuits, televisiemaatschappijen. Als dat gebeurt, komen wij in actie.”

Ecclestone zegt dat de teams niet moeten vergeten dat alle voorwaarden waaronder de teams kunnen werken door anderen worden geregeld. “Wij regelen de circuits, waar alle teams naartoe komen met hun trucks en sponsors, wij regelen dat alles mooi op televisie komt. Het geld dat daarmee wordt verdiend, vloeit terug naar de teams. Zelf een kampioenschap opzetten zou niet alleen dom, maar ook heel duur zijn.”

“Wat de coureurs betreft: zij willen het FIA-WK winnen, anders waren ze wel naar een andere klasse gegaan om meer geld te verdienen en een titel te winnen die minder waard is.”

MB