,,Vergeet die medailles”, zegt Bernie Ecclestone. Waar het volgens de Formule 1-baas werkelijk om gaat, is dat de coureur met de meeste zeges kampioen wordt. En dat is nu niet het geval.Toen Michael Schumacher in zijn hoogtijdagen bij Ferrari de ene zege na de andere binnenhaalde en soms al extreem vroeg in het seizoen kampioen werd (in 2002 pakte hij de titel al bij de Franse Grand Prix), werd er nagedacht over de puntentelling.

Vanaf 2003 werd een nieuwe puntentelling ingevoerd, om het kampioenschap spannender te maken. Deze puntentelling (10-8-6-4-3-2-1) wordt nog steeds toegepast, maar nu vindt Ecclestone dat een coureur de titel kan veroveren zonder de meeste races gewonnen te hebben.

Daarom kwam hij onlangs met het voorstel om medailles in plaats van punten te hanteren, zodat degene met de meeste gouden plakken kampioen wordt.

Ecclestone lijkt een beetje van dat idee afgestapt te zijn, maar wil nog steeds dat er iets verandert. ,,Ik denk niet dat degene die steeds tweede wordt en zo veel punten scoort, kampioen moet worden”, legt hij uit tijdens het ski-uitje van Ferrari.

,,Ik blijf maar steeds hopen dat het idee dat de winnaar ook kampioen wordt, de rijders zal motiveren om te racen voor de winst.”

Volgens Ecclestone was dat in 2008 niet het geval, omdat het verschil qua punten tussen de eerste en de tweede plaats zo klein is, dat het niet de moeite was om onnodig risico te nemen voor de zege.

Ecclestone: ,,Het is aan de teams om te beslissen. Hun goedkeuring is nodig en ik hoop dat zij genoeg gezond verstand hebben om die goedkeuring te geven.”