Bernie Ecclestone vindt dat er voor het Formule 1-seizoen van start gaat duidelijkheid moet zijn over het vervangen of verplaatsen van de afgelaste race in Bahrein.

Na de discussie over het laten doorgaan of afgelasten van de Grand Prix van Bahrein, is er nu de discussie over hoe en of deze race later in het jaar alsnog moet worden verreden, of dat de weggevallen wedstrijd wellicht vervangen moet worden door een andere race op een ander circuit.

Formule 1-opperhoofd Ecclestone heeft in interview met Formula1.com zijn duit alvast in het zakje gedaan: "Het is simpel: aan een alternatieve race in Europa of een race op een andere locatie hebben we niks. We hebben een race in Bahrein nodig", verkondigt hij.

Als Bahrein terug op de kalender wil, zal deze wel gewijzigd moeten worden. "Dat moet de FIA dan doen, maar de mensen in Bahrein moeten daar wel eerst een verzoek voor indienen", legt Ecclestone uit.

Volgens de Engelsman moet dat voor aanvang van het eerste raceweekend in Australië gebeuren. "Ik heb met FIA-president Jean Todt gesproken over de mogelijkheid om de race alsnog in te roosteren, en we zijn het er over eens dat de knoop dan voor de start van het seizoen moet worden doorgehakt. De FIA World Council komt begin maart bij elkaar, dus dat zou een mooi moment zijn om dit te onderzoeken."

Voorwaarde is echter wel dat de rust in Bahrein dan moet zijn wedergekeerd: "Als de kroonprins van Bahrein vindt dat zijn land er klaar voor is om later nog een race te organiseren, dan zullen terugkeren naar Bahrein", stelt Ecclestone wat dat betreft.

Aangezien het vermoedelijk lastig wordt de race aan het eind van het jaar op de kalender in te tekenen, rekent de grote baas van de Formule 1 er op dat de teams de FIA ook zullen steunen als dit betekent dat ze in de zomerstop naar Bahrein moeten: "Ik denk dat ze verstandig genoeg zijn om zelfs dan – en ondanks de hoge temperaturen – alsnog naar Bahrein te gaan, want dat is de enige manier waarop wij dat land kunnen helpen."

In de ogen van Ecclestone is het namelijk een gemis voor Bahrein dat de race in de oliestaat niet doorgaat. "Voordat wij er in 2004 voor het eerst een race hielden, kenden niet veel mensen het land", meent hij.

Ecclestone benadrukt echter dat hij het afgelasten van de race een juiste beslissing vindt en weerspreekt bovendien dat deze te laat is genomen. "Het was niet mogelijk eerder te beslissen. Ik sprak een paar dagen voor het zover was nog met de kroonprins en toen was er nog geen enkele indicatie van wat er in zijn land zou gaan gebeuren."

"Het was moeilijk om op tijd te reageren op wat er zich vervolgens afspeelde. De kroonprins vroeg me nog om advies, maar ik vertelde hem dat wij vanuit Europa de situatie niet konden inschatten en dat hij moest doen wat het beste zou zijn voor Bahrein. Het afgelasten van de race was vervolgens geen gemakkelijke beslissing, maar ik denk wel dat het de juiste was."

Ecclestone reageert ten slotte nog op de kritiek die de Formule 1-wereld ten deel is gevallen naar aanleiding van de 'radiostilte' omtrent de politieke toestand in Bahrein. "De Formule 1 moet zich niet met politiek bezighouden, en daar gelden geen uitzonderingen voor."

"Het is mijn werk om de belangen van de Formule 1 te behartigen en de beste deals voor de sport uit het vuur te slepen, en daar is veel werkgelegenheid aan verbonden", verklaart Ecclestone. "Er zijn ongeveer vijfduizend mensen die direct of indirect aan de Formule 1 verbonden zijn en het is mijn verantwoordelijkheid om deze banen te beschermen. Het staat niet in mijn taakomschrijving dat ik politiek moet bedrijven, daar hebben we politici voor."