Bernie Ecclestone zegt met twee partijen in gesprek te zijn die interesse hebben om met ingang van 2015 een team op de Formule 1-grid te hebben.

De internationale autosportfederatie FIA opende onlangs de inschrijving voor kandidaten om per 2015 of 2016 het twaalfde team in de Formule 1 te worden en volgens Ecclestone heeft die oproep enkele gegadigden opgeleverd.

“We voeren gesprekken met twee verschillende partijen die interesse hebben”, vertelt Ecclestone aan het Duitse Handelsblatt, waarbij hij benadrukt dat het nieuwe namen zijn en ‘in ieder geval niet om autofabrikanten gaat’.

Ecclestone wil verder geen informatie prijsgeven, maar volgens het Duitse Motorsport-Total gaat het bij één van de geïnteresseerden mogelijk om ‘een nieuwe Amerikaans Formule 1-project’.

De publicatie haalt verder aan dat de Serviër Zoran Stefanovic nog altijd oren heeft naar een eigen team. Dat gerucht lijkt – gezien Stefanovic’ mislukte poging om in 2010 aan de start te verschijnen met van Toyota overgenomen auto’s – echter niet heel waarschijnlijk.

Overnames & onduidelijkheid
Een kleine kanttekening die verder te plaatsen valt bij de mogelijke instap van nieuwe teams, is dat het voor potentiële teameigenaren verstandig is om te wachten totdat er meer duidelijkheid is en garanties zijn over de budget cap die de Formule 1 vanaf 2015 wil invoeren.

In 2010 stapten Caterham, HRT en Marussia in terwijl ze in de veronderstelling verkeerden dat er een strikt budget cap zou worden ingevoerd, maar daar kwam het niet van en die teams kampten vervolgens met budgetten die ver achterbleven bij die van de rest.

Wat verder opmerkelijk zou zijn aan de instap van nieuwe teams, is dat er naar verluidt aardig wat renstallen zijn die het financieel zwaar hebben en op zoek zijn naar nieuwe investeerders. Voor een geïnteresseerde partij zou het vermoedelijk een stuk voordeliger zijn een bestaand teams deels of zelfs helemaal over te nemen, waarbij het dan ook gelijk over personeel en faciliteiten zou beschikken.