Dat er iets gedaan moet worden aan het huidige testverbod is wel duidelijk nu gebleken is dat test- en reservecoureurs door het gebrek aan kilometers niet goed voorbereid zijn. Bernie Ecclestone heeft daar wel een oplossing voor: daags na de race testen.Het testverbod was vanaf het eerste moment al controversieel. Veel teams vreesden problemen met het ontwikkelen van de auto. Dat bleek mee te vallen, het grote knelpunt lag vooral bij het gebrek aan testkilometers voor de test- en reservecoureurs.

De reservecoureurs bleken niet goed voorbereid op het moment dat ze moesten instappen, terwijl testcoureurs en jonge talenten nauwelijks meer de gelegenheid krijgen zich te bewijzen.

Bernie Ecclestone denkt dat daar spoedig verandering in komt. “Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst op de maandag na de race gaan testen”, verklaarde de Formule 1-baas tegenover het Duitse Auto Motor und Sport.

“De auto’s zijn er al, net als het personeel en de coureurs. De kosten blijven op die manier binnen de limiet, bovendien kunnen we dan ook jonge coureurs weer een kans geven om te testen.”

Ecclestone erkent dat daar ook het mankement ligt van het huidige testverbod. “Nu is het bijna onmogelijk om jong talent in de auto te zetten. Op die manier bescherm je de gevestigde orde en dat is verkeerd.”

Een aantal maanden geleden werd het plan al geopperd om van de vrijdag een testdag te maken. Ecclestone houdt die liever in stand voor de bekende trainingssessies ter voorbereiding op de kwalificatie en de race.