Investeringsmaatschappij CVC mag van de Europese Unie de aandelen van SLEC in de Formule 1 overnemen. In ruil daarvoor moet het bedrijf wel zijn aandelen in MotoGP van de hand doen.
 
 
 
EU-commissaris Neelie Kroes verklaarde vandaag dat CVC Capital Partners toestemming krijgt om het meerderheidsaandeel van 86 procent van de rechten van de Formule 1 te kopen. Het Spaanse bedrijf Dorna, dat onderdeel is van CVC, moet dan wel afstand doen van de aandelen MotoGP om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

,,Als Formule 1 en MotoGP, de twee belangrijkste takken van motorsport, in de handen van een bedrijf komen, ontstaat het risico van kostenstijging”, aldus Kroes. ,,De toezeggingen van CVC voorkomen dit risico en dus geeft de EU groen licht voor de verkoop van de SLEC-aandelen aan CVC.”

CVC kondigde vorig jaar al aan de aandelen van SLEC te willen kopen. Hierin bevinden zich de aandeelhouders Bayerische Landesbank en Bambino Holdings. Deze laatste aandeelhouder is een persoonlijke BV van de familie Ecclestone. Daarnaast kocht CVC vorig jaar al het aandeel van de Amerikaanse bank Lehmann Brothers. Na die overname bleef alleen de bank JP Morgan over als aandeelhouder, en het lijkt erop dat deze maatschappij vasthoudt aan zijn aandeel van circa 14 procent.

De overname van SLEC door CVC wordt toegejuicht door de autofabrikanten. Ron Dennis, teambaas van McLaren, denkt dat het nu snel tot een akkoord tussen de GPMA en de FIA komt. ,,Het is niet alleen een kwestie van geld, dit gaat om de toekomst van de Formule 1. De overname door CVC wordt door ons gezien als een positieve ontwikkeling omdat de nieuwe eigenaars stabiliteit brengen.”

Overigens betekent de overname van de SLEC-aandelen niet dat Bernie Ecclestone van het toneel verdwijnt. De Formule 1-supremo krijgt de leiding over Alpha Prema, de divisie die door CVC is opgericht om de Formule 1 te besturen.