Ferrari heeft de aanval geopend op autosportfederatie FIA en de nieuwe teams. De Italiaanse renstal is niet te spreken over het vertrek van de fabrikanten en vindt de situatie van de nieuwe teams twijfelachtig.In een column op de website van Ferrari gaat het team tekeer tegen de FIA en dan met name tegen de voormalige voorzitter Max Mosley. Volgens Ferrari begon Mosley met een campagne om de autofabrikanten uit de sport te jagen en nieuwe, kleine teams toe te laten.

Ferrari heeft het over de ‘heilige oorlog’ van Mosley tegen de autofabrikanten. Het resultaat is volgens de Scuderia een twijfelachtige situatie met nieuwe teams waarvan de toekomst uiterst onzeker is.

“Van de dertien teams die voor dit seizoen ingeschreven staan, zijn er elf die vooralsnog de deadline hebben gehaald”, is in het betoog van Ferrari te lezen. “Enkele nieuwe teams zijn al op het circuit verschenen, maar terwijl de één slechts een paar honderd kilometer wist te rijden, reed de ander meer, maar lag de snelheid aanzienlijk lager.”

“Wat betreft het twaalfde team: bij Campos Meta is de aandeelhouder en de managementstructuur veranderd. Volgens de geruchten die ons hebben bereikt, is dit mede mogelijk gemaakt door een kleine, witte ridder, die bekend is met last minute reddingen.”

Ferrari doelt hiermee op Formule 1-baas Bernie Ecclestone, die volgens de geruchten een aandeel zou hebben in de redding van Campos Meta en bovendien zijn best doet om Stefan GP in 2010 op de grid te krijgen.

“Er staat waarschijnlijk wel iets tegenover de generositeit van de ridder”, gaat Ferrari verder. “Van het team wordt verwacht de rol van loyale vazal te spelen en dat betekent dan weer dat we geen Campos op het circuit van Barcelona zullen aantreffen deze week. De terugkeer van de naam Senna in de Formule 1 laat dus nog even op zich wachten.”

Over het dertiende team, US F1, heeft Ferrari ook geen goed woord over. “Dat team lijkt zich te verstoppen in Charlotte, North Carolina en daar is de Argentijn Lopez de dupe van geworden.”

“Die dacht eindelijk de weg naar de Formule 1-paddock gevonden te hebben, maar moet nu helemaal opnieuw beginnen. Verbazingwekkend genoeg beweert US F1 tot op de dag van vandaag dat alles in kannen en kruiken is.”

Tot slot uit Ferrari flinke kritiek op Stefan GP: “Nu krijgen we te maken met aasgieren uit Servië. Eerst stortten zij zich in een juridische strijd met de FIA en plukten vervolgens Toyota kaal, toen dat team al op sterven lag.”

“Nu wachten zij op de eerste de beste die de Formule 1 niet gaat halen en waarschijnlijk worden zij daarbij ondersteund door dezelfde ridder die we eerder noemden.”

Ferrari concludeert dat de ambitie van Mosley om kleine teams de kans te geven in de Formule 1 te stappen, is uitgelopen op een drama. “We hebben te maken met twee teams die kreupel de eindstreep hebben gehaald, een team dat wordt gedwongen die eindstreep te halen en een team dat inmiddels als vermist is opgegeven.”

“Ondertussen zijn we twee autofabrikanten kwijtgeraakt, terwijl van Renault niet veel meer over dan de naam. Is dat het allemaal waard geweest?”

LP