Aan de Formule 1 wordt door Bernie Ecclestone flink verdiend, maar als het aan de FIA ligt krijgen de teams recht op een groter deel van de inkomsten. Dit alles maakt deel uit van de strategische dans rond het opstellen van een nieuw Concorde-verdrag.Er wordt al tijden door de teams, FIA en Ecclestone gesproken over nieuwe financiële afspraken en de autosportbond is bereid tot ondertekening over te gaan, maar alleen als de teams een groter deel van de winst krijgen.

Eén en ander zou komende woensdag tijdens een bijeenkomst van het World Council van de FIA besproken moeten worden. De bond zou graag zien dat het geld eerlijker onder de teams wordt verdeeld. Mogelijk zoekt FIA-baas Max Mosley zo steun bij de renstallen. Ook het invoeren van een budgetplafond staat tijdens de vergadering op de agenda.

Autosport.com heeft in Magny-Cours horen fluisteren dat de FIA wil voorstellen om 92 procent van de promotionele winst en 67 procent van de inkomsten van de televisierechten naar de teams te laten vloeien. Momenteel liggen de percentages op respectievelijk 75 en 50 procent.

Op basis van prestaties in het verleden en historische waarde ontvangt ieder team het deel waar ze recht op heeft. Met Ferrari is een aparte afspraak gemaakt. De FIA zou deze voorstellen al in mei 2007 naar Ecclestone hebben verstuurd, maar er geen antwoord op hebben gekregen.

,,Voor het eerst dat ik dit hoor, al zou ik meer geld nooit afslaan”, zegt BMW Sauber-teambaas Mario Theissen in een reactie. Maar hij laat ook weten dat meer geld alleen niet voldoende is om tot een akkoord te komen. ,,Je moet naar het geheel kijken. Geld vormt alleen de basis.”

Theissen wil ook betrokken zijn bij het stand brengen van nieuwe regelgeving. ,,Niet zozeer om de regels te bepalen, maar vooral om de procedure eens goed in kaart te brengen. Nu worden er soms veranderingen doorgevoerd waar de teams amper mee kunnen omgaan. Of blijken regels niet te werken wat weer tot meer veranderingen leidt.”

KVN