De Grand Prix’ waren al ingevuld op de bijbehorende data, maar de voorlopige kalender kan in de prullenbak. De FIA heeft in al haar wijsheid – en vanwege het afvoeren van Frankrijk en Canda – besloten een compleet nieuwe kalender op te stellen.Gevolg van het wegvallen van deze twee Grand Prix’ is er dat er grote gaten ontstonden op de voorlopige kalender, die daardoor aangepast moet worden en in de definitieve versie amper nog terug te herkennen is.

Opvallendste wijziging is de verschuiving van de Chinese Grand Prix. Normaal gesproken één van de laatste races, maar in 2009 al op 19 april. Door een beetje te schuiven heeft Bernie Ecclestone tevens een zomerpauze kunnen inplannen.

Dit ongetwijfeld tot grote vreugde van de teams, die hier bij Ecclestone op hadden aangedrongen. Teambazen vreesden anders voor een te hoge werkdruk voor hun personeel. Zo dacht McLaren reeds na over het aannemen van extra personeel om de taken te verdelen.

Seizoen 2009 start pas op 29 maart. Dat is later dan gebruikelijk en net zo laat als halverwege de jaren negentig toen de Braziliaanse Grand Prix pas in het laatste weekend van maart het nieuwe seizoen inluidde.

Het is niet bekend of dit puur toeval is of dat het is gedaan om de teams net even iets meer tijd te geven om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Er staan namelijk nogal wat regelwijzigingen gepland. De belangrijkste daarvan is de introductie van KERS.

Volgens de nieuwe kalender is het seizoen twee weken eerder afgelopen: niet pas op 15 november, maar al in het eerste weekend van de elfde maand van het jaar.

De voorlopige kalender voor seizoen 2009 ziet er als volgt uit:

29 maart: Australië

5 april: Maleisië

19 april: China

26 april: Bahrein

10 mei: Spanje

24 mei: Monaco

7 juni: Turkije

21 juni: Groot-Brittannië

12 juli: Duitsland (Nürburgring)

26 juli: Hongarije

23 augustus: Europa (Valencia)

30 augustus: België

13 september: Italië

27 september: Singapore

4 oktober: Japan (Suzuka)

18 oktober: Brazilië

1 november: Abu Dhabi