De World Motor Sport Council (WMSC) van de FIA heeft bepaald dat de rijder met de meeste overwinningen het kampioenschap wint. Het puntensysteem blijft ongewijzigd en mochten twee of meer rijders evenveel zeges halen, gaat de titel naar degene die de meeste punten heeft verzameld.De WMSC heeft met dit besluit gehoor gegeven aan de wens van Formula One Management (FOM), onder leiding van Bernie Ecclestone, om de rijder met de meeste zeges te belonen met de wereldtitel.

Ecclestone klaagde na afloop van vorig seizoen dat Lewis Hamilton kampioen was geworden terwijl hij één zege minder had dan zijn rivaal Felipe Massa. Volgens Ecclestone leidde het puntensysteem van 10- 8 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1 ertoe dat coureurs niet meer bereid waren om bij elke race voor de overwinning te gaan.

De Formule 1-baas stelde voor om een medaillesysteem in te voeren, maar dat is door de WMSC afgewezen. Evenals het voorstel van de Formule 1-teams (FOTA) om een nieuw puntensysteem van 12 – 9 – 7 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1 te hanteren.

De huidige puntentelling blijft dus bestaan, maar het aantal overwinningen heeft prioriteit gekregen. Het kan vanaf dit seizoen daarom gebeuren dat het kampioenschap naar een rijder gaat die minder punten heeft behaald dan de nummer twee of drie.

Overigens wordt de rest van het kampioenschap nog wel gewoon aan de hand van de punten bepaald. Ook het constructeurskampioenschap blijft ongewijzigd.

LP