‘FOM wil Amerikaanse GP2- en GP3-kampioenschappen’
Bouke van den Berg
12 november 2012
Een regionaal GP2- en GP3-kampioenschap moet ervoor zorgen dat de Formule 1 definitief voet aan de grond krijgt in de Verenigde Staten. Op deze manier moeten vaker Amerikaanse coureurs de F1 halen.
De Verenigde Staten hebben voor het eerst sinds 2007 weer een Grand Prix. Het is onderdeel van een hernieuwde poging om van de F1 een succesnummer te maken in het land van NASCAR en IndyCar. De poging van Ken Anderson en Peter Windsor om een Amerikaans team in 2010 aan de start te krijgen faalde, wegens gebrek aan geld, jammerlijk. In Austin kreeg men het beter voor elkaar.
ESPN schrijft op zijn F1-site dat Formula One Management denkt dat er meer voor nodig is dan alleen een speciaal Formule 1-circuit om van de terugkeer van de sport in de VS een blijvend succes te maken. De televisiezender zegt documenten te hebben bemachtigd waaruit blijkt dat het bedrijf van Bernie Ecclestone een regionaal GP2- en GP3-kampioenschap wil opstarten.
Door twee F1-opstapklasses aan de andere kant van de grote plas te lanceren, moeten er meer Amerikaanse coureurs kiezen voor een toekomst in de Formule 1, in plaats van NASCAR en IndyCar. Dat moet weer voor meer animo voor de Grands Prix in Amerika zorgen.
Naast races in de VS komen er ook wedstrijden in Canada en Brazilië, waar de Formule 1 al decennia lang populair is. De lancering van een regionaal GP2-kampioenschap is eerder al in Azië gebeurd, al werd dat geen succes. GP2 Asia beleefde in 2011 zijn laatste seizoen met slechts vier races, waarvan er twee nog op Imola werden verreden ook.
Bovendien bleef de gehoopte komst van Aziatische coureurs toen uit. Teams kozen ‘gewoon’ voor de Europese rijders, en namen geen gokje met lokale helden. Dat moet in Amerika wél gebeuren. Ecclestone ging niet eerder zo ver om de Formule 1 proberen succesvol te maken in Noord-Amerika.
In het verleden was de verstandshouding met de Grand Prix in Indianapolis nooit echt een succes, zeker niet na het bandendebacle in 2005. Ook heeft Amerika al decennia lang geen goede Formule 1-coureur gehad. Scott Speed was de laatste Amerikaan in de F1. Hij kwam uit voor voor Toro Rosso, waar hij anderhalf jaar lang geen deuk in een pakje boter reed.