Nu de aswolken grotendeels zijn weggetrokken en het luchtruim boven Europa weer is geopend, keert het Formule 1-circus langzaamaan terug uit Sjanghai.

Veel teamleden zijn nog naarstig op zoek naar een vrij plaatsje in een vliegtuig richting Europa, maar kunnen dat doen in de gedachte dat het materieel in ieder geval onderweg is.

De vrachtvliegtuigen van de FOM, die verantwoordelijk is voor het transport van de Formule 1-teams, konden vandaag eindelijk richting Sjanghai om daar alle spullen op te halen. Naar verwachting keren de volgepakte vliegtuigen vandaag nog terug.

“De auto’s zijn er waarschijnlijk een paar uur eerder dan het personeel”, zegt Red Bull-teambaas Christian Horner, die samen met Mark Webber via een alternatieve route al in Groot-Brittannië is gearriveerd. Sebastian Vettel was overigens nog eerder thuis. Hij kreeg een lift van Bernie Ecclestone.

Volgens Horner komt de voorbereiding op de volgende race niet in het geding. “Dankzij de extra week tussen de races in China en Spanje zal het uiteindelijk allemaal weinig effect hebben. Er is nog genoeg tijd om de benodigde werkzaamheden te verrichten in de fabriek.”