Alle Formule 1-teams, verenigd in de Formula One Teams’ Association (FOTA), houden voet bij stuk over een door hen geïntroduceerd nieuw puntensysteem dat onlangs werd afgewezen door autosportfederatie FIA. ,,Ons voorstel was goed.”Na de seizoensfinale van 2008, waarbij Lewis Hamilton met één punt voorsprong op, en één overwinning minder dan Felipe Massa de titel greep, ontstond er een discussie over het huidige puntensysteem van 10 – 8 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone vond dat de rijder met de meeste overwinningen het kampioenschap verdiende en zette in op een medaillesysteem. De FOTA reageerde door een nieuw puntensysteem van 12 – 9 – 7 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1 voor te stellen. Dat werd afgewezen door de FIA World Motor Sport Council, dat koos voor een winner takes all-constructie, die in 2010 van kracht moet worden.

Maar de teams willen niet zomaar toegeven. Volgens Martin Whitmarsh, hoofd van de zogeheten Sporting Working Group van de FOTA, is het voorstel dat zij hebben gedaan het juiste. ,,Aangezien wij ons puntensysteem hebben gebaseerd op een enquête die hebben gehouden onder Formule 1-toeschouwers, vinden wij ons voorstel gerechtvaardigd en zullen wij het in de toekomst ook steunen”, legt Whitmarsh uit.

,,De nadruk moet meer op het winnen gelegd worden, maar we willen tegelijkertijd voorkomen dat het kampioenschap al halverwege het seizoen beslist wordt. Wij vinden dat de FIA de mening van de toeschouwers meer in acht moet nemen”, aldus Whitmarsh. ,,De FIA heeft ons voorstel afgewezen, maar misschien zouden zij dat eens moeten heroverwegen.”

LP