Had je me gisteren gevraagd wat ik van de Grand Prix van Frankrijk vind, had ik waarschijnlijk geantwoord met een woord van drie letters beginnend met een K en eindigend op een T. Slaapgebrek was de grootste reden voor dat ongenuanceerde antwoord, maar vandaag – uitgerust en wel – blijf ik bij die mening.
Om vijf uur in de ochtend stond collega Nando Boers op de stoep om naar Frankrijk te gaan. Beide hadden we slecht geslapen, dus dat beloofde een slopende tocht te worden. Vanuit Amsterdam 780 kilometer. Nando had broodjes ei met spek gemaakt en dat ging er na een paar uur rijden goed in. Het verkeersdrama bij Parijs viel dit keer enorm mee, waardoor we om half een op het circuit arriveerden. Geradbraakt dat wel. Ik troostte me met de gedachte dat het de laatste keer zou zijn.

Ik was niet de enige. Vrijwel iedereen die ik tegen kwam, sprak die hoop uit. Weg uit Magny-Cours. Waarom we het zo vervelend vinden? Ten eerste omdat het in de middle of nowhere ligt. De koeien zijn hier de enige vorm van entertainment. Je bent bovendien een eeuwigheid onder weg om er te komen. De files bij Parijs zijn gewoonlijk niet om door te komen. De accommodatie in Magny-Cours en omgeving is zo schaars dat je al van geluk mag spreken als je slechts drie kwartier onderweg bent.

Dat het hotel je ondanks de afstand naar het circuit je alsnog een poot uit draait, neem je dan maar op de koop toe: want dit is tenslotte Frankrijk. En dat is tegelijkertijd de andere reden voor frustratie. De arrogantie van dit volk. Niemand, maar dan ook niemand in dit land spreekt Engels. Ook de jongere generatie niet. Zelfs de dames in de perszaal komen niet verder dan Hello. Vreselijk.

Ook Bernie Ecclestone vindt er geen zak aan hier. Niet voor niets laat de Formule 1-baas dit weekend verstek gaan. Waarom? ,,Omdat ik niet van begrafenissen houd”, was zijn veelzeggende commentaar.

Maar gelukkig is dit de laatste keer Magny-Cours. Of toch niet? Boze tongen beweren dat de heer Tilke al op bezoek is geweest voor een inspectie. Er zou een heel nieuw complex gebouwd worden inclusief hotel zodat de race in 2009 weer op de kalender zou terugkeren. Klinkt niet echt aannemelijk gezien de nieuwe races in Valencia, Singapore, Abu Dhabi en wellicht ook India. Maar het zal niet de eerste keer zijn dat Ecclestone verrassend uit de hoek komt. Laten we het niet hopen…