Honda-teambaas Nick Fry heeft de hoop uitgesproken dat seizoen 2006 aangevangen kan worden zonder dat de Formule 1 zich druk hoeft te maken om haar toekomst. Nog altijd dreigen de fabrikanten met afsplitsing, maar Fry spreekt van 75 procent kans op een imminente overeenkomst.
,,Ik zou erg teleurgesteld zijn als we het aankomende seizoen beginnen zonder dat er op dit vlak duidelijkheid is", meent de opvolger van David Richards tegenover Reuters. Honda is één van de vijf GPMA-leden, die meer geld willen en strijden voor gelijkheid voor alle teams. Ook onderhandelen ze met de FIA, maar middels de GPMA proberen ze de autosportbond onder druk te zetten in een poging het onderste uit de kan te halen.

Wordt er geen overeenstemming bereikt, dan dreigen ze per 2008 een alternatief kampioenschap op te zetten. Maar terwijl het point of no return steeds dichterbij komt, stelt Fry dat de gesprekken de goede kant op gaan. ,,Als het even kan moet er begin maart duidelijkheid zijn, als we naar Bahrein gaan. Momenteel is er nog wel sprake van enige dreiging, omdat we het nog steeds niet eens zijn met de huidige stand van zakken. Toch ben ik van mening dat het de goede kant opgaat, wat niet wegneemt dat er nog genoeg werkt te doen is", vervolgt Fry.

Op dit moment hebben vijf teams voor de kant van Bernie Ecclestone gekozen en bestaat de GPMA ook uit vijf leden, de fabrikanten. Woensdag maakte het Williams-team bekend niet langer deel uit te maken van de GPMA, de renstal ondertekende het nieuwe Concorde Agreement. Dat houdt in dat Williams ook na 2007 deel uitmaakt van de F1.

Voor Fry kwam de beslissing van Frank Williams niet als een verrassing. ,,Williams is inmiddels geen fabrikant meer, nu BMW een eigen team heeft. Een goed toekomstperspectief is in zijn situatie welhaast noodzakelijk, omdat hij stabiliteit nodig heeft. Het is niet zo dat er sprake is van hard feelings, het was dan ook niet echt een verrassing. Verder is het ook nog zo dat de twee partijen de afgelopen periode naar elkaar toe zijn gegroeid. Kortom, het verbaast me niet."

KVN