Max Verstappen heeft op het warme Paul Ricard de poleposition voor de Grand Prix van Frankrijk veroverd. De Nederlander kwam als sterkste uit de strijd, waarbij hij met een rondetijd van 1:29.990 het verschil maakte. Titelconcurrent Lewis Hamilton, die twee tienden tekort kwam, start achter de Red Bull-coureur en ziet teamgenoot Valtteri Bottas als derde nog vóór Sergio Pérez starten.

Enkele minuten na het zwaaien van de groene vlag voor Q1 staat de Alpha Tauri van Yuki Tsunoda in de bandenstapel geparkeerd. De Japanner verliest de achterkant van de auto als hij over de kerbstone aan de binnenkant van bocht 1 rijdt, en kan niet voorkomen dat hij de bandenstapels toucheert met de achterzijde. Enkele pogingen om zijn weg terug naar de pits te vervolgen mislukken.

Na een korte onderbreking wordt de sessie weer hervat op het warme Franse circuit. Na de eerste run is het bij Ferrari, die de afgelopen twee races juist verrasten met tweemaal een pole voor Charles Leclerc, toch wel wat vrezen geblazen. De Monegask staat na zijn eerste getimede ronde zestiende en moet dus opnieuw aanzetten. Hij verbetert zich wel, al biedt de twaalfde tijd weinig hoop voor Q2.

Voor Lance Stroll is het dan ook spannend. De Canadees moet in de allerlaatste ronde aanzetten omdat zijn eerste ronde geschrapt wordt vanwege het overschrijden van de track limits, maar ziet die kans vervliegen door een late crash van Mick Schumacher in bocht 6. Q1 wordt voor de tweede keer stilgelegd, dit keer betekent het einde sessie. Nicholas Latifi, die slechts twee duizendsten tekort komt op teamgenoot George Russell, Kimi Räikkönen, Nikita Mazepin, Stroll en Tsunoda halen Q2 niet. Schumacher redt het wel, maar kan niet in actie komen in Q2 vanwege de schade aan de Haas.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Strategische keuzes

Waar we op de stratencircuits van Monaco en Bakoe geen echte strategische keuzes gemaakt zagen worden in Q2, zien we dat op Paul Ricard wel. Zowel Mercedes als Red Bull wagen zich aan de mediums, maar zijn daar allesbehalve de enige in. Enkel Russell zet zijn eerste rondetijd op de zachte band.

Op die mediums zijn de Red Bulls opnieuw snel, maar de verschillen zijn een stuk kleiner. De top twaalf staat binnen negen tienden van elkaar. Lando Norris staat op het moment van de tweede runs zevende, maar krijgt van zijn team in de outlap te horen om weer naar binnen te komen. “We leggen het later uit”, hoort de jonge Brit. Kostbaar wordt dat echter niet: weinig coureurs verbeteren zich in de slotfase. Esteban Ocon redt het op een tiende niet op zijn thuiscircuit. Sebastian Vettel, Antonio Giovinazzi en George Russell blijven ook in Q2 steken.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Verstappen snelt naar pole

De eerste run van Verstappen in Q3 is een bijzonder goede: met een rondetijd van 1:30.325 is hij bijna vier tienden sneller dan titelconcurrent Hamilton. Ook teamgenoot Sergio Pérez kan dan op een halve seconde niet tippen aan de tijd van de Nederlander.

De run daarna is nóg beter: de Nederlander verbetert naar een 1:29.990. Hamilton lijkt dan ook snel op weg te zijn, maar moet op de lijn wel ruim twee tienden toegeven op Verstappen. Ook Bottas en Pérez komen dan niet aan die rondetijd en dus schrijft Verstappen zijn vijfde poleposition van zijn carrière op zijn naam. Carlos Sainz, Pierre Gasly, Charles Leclerc, Lando Norris, Fernando Alonso en Daniel Ricciardo completeren de toptien.

De Grand Prix van Frankrijk begint zondag om 15:00 uur Nederlandse tijd.