Alexander Rossi heeft de GP3-sprintrace dominant gewonnen. Van pole gestart reed de Amerikaan onbedreigd naar de zege.

Nigel Melker, gestart als 25ste, maakte zijn dramatische eerste race goed door een fraaie inhaalrace, die hem uiteindelijk op de 14e plaats bracht. Teammaat Renger van der Zande (op de foto) startte als 15e, maar liep een van de vele drive trough-straffen op wegens het negeren van de gele vlag. Hij eindigde de race op P24.

Rossi had zijn overwinning vooral te danken aan de safetycar. Die kwam op de baan nadat Pal Verhaug (die de hoofdrace van gisteren won) door Robert Wickens van de baan werd getikt, terugcaramboleerde en Mirko Bortolotti van de baan ketste.

Bij de herstart in de vierde ronde reageerde Rossi perfect, waardoor hij makkelijk weg kon rijden bij Lucas Foresti en Esteban Gutierrez.. Daarachter werd fel geknokt in het middenveld, wat de racestewards een zware dag bezorgde. De doorrijstraffen vlogen de rijders om de oren.

Met het eerste GP3-weekend achter de rug is één ding duidelijk. Het duurt nog even voordat de nieuwe raceklasse bij zowel media als publiek gaat leven. De nieuwe opstapklasse naar de Formule 1, een bedenksel van Bernie Ecclestone, beleefde in Barcelona zijn primeur en krijgt nog zeven races de kans om zich te bewijzen. Daarover meer in nummer 9 van Formule1.nl (het nummer dat na de Grand Prix van Turkije uitkomt).