Al enige weken hangt de vrede tussen de FIA en de GPMA in de lucht. Vooral vlak voor de start van het seizoen leken beide partijen dicht bij een overeenkomst te zijn. Nu, in Imola, ligt de vredespijp opnieuw klaar. Flavio Briatore wil zo snel mogelijk tekenen, Norbert Haug wil nog wat ’finetunen’.
Toch ziet het ernaar uit dat het binnenkort echt zover is. Dat de Formule 1 gewoon blijft bestaan en dat de eigen klasse van de GPMA er niet komt. Het nieuwe Concorde-verdrag moet van kracht zijn tot en met eind 2012. Ingewijden wisten Autsoport vanmiddag te melden dat er een nieuwe doorbraak was in de onderhandelingen tussen Bernie Ecclestone, Flavio Briatore (namens de fabrikanten) en Donald MacKenzie (afgevaardigde van CVC Capital Partners, de eigenaar van de sport).

De GPMA-teams werd opnieuw een aanbod gedaan, wat later op de vrijdag onder de loep is genomen door de afzonderlijke leden. De rebellerende teams hebben besloten dat ze of allemaal tekenen, of dat er helemaal niet wordt getekend. Hierdoor moeten alle fabrikanten hun toestemming geven, voordat het daadwerkelijk zover is. Dit was al enige tijd bekend, nu moeten alle neuzen nog even dezelfde kant op worden gedraaid. Voorzover dat nog niet het geval is dan.

Renault-teambaas Briatore zegt blij te zijn met het laatste aanbod dat de teams is gedaan. ,,We gaan tekenen bij Bernie, ja. Maar ik heb nog niet getekend…. omdat ik geen pen heb. Als het even kan, dan tekenen we zo snel mogelijk.” Ecclestone zelf houdt zich wat op de vlakte. ,,Als men zegt dat ze geld naar me hebben overgemaakt, geloof ik het ook pas als het op mijn afschrift staat. Tot die tijd geloof ik niks. Nu gaan ze weer vergaderen, zoals ze de hele tijd doen. Daarom heb ik ze maar even op de kosten van al het mineraalwater gewezen, want daar wordt veel van genuttigd in zo’n meeting.”

Ecclestones originele aanbod voor de teams was het recht op zestig procent van de opbrengsten. Op nieuwe details wil de Formule 1-baas niet ingaan. ,,Het is nu of nooit. Dat klinkt misschien hard, dat is het niet. Dit is alles wat er aan te bieden valt. En volgens mij zijn ze daar wel tevreden mee.” Lukt het dan deze week om de nieuwe grondwet te ondertekenen? ,,Geen idee, het had twee jaar terug al moeten gebeuren.”

Bovendien hebben alle renstallen zich ingeschreven voor het wereldkampioenschap Formule 1 van 2008. Toch moet er nog even gewacht worden voordat er daadwerkelijk opgelucht adem kan worden gehaald. Op ’weer een vergadering’, zoals Ecclestone het omschreef, werd vrijdagavond door de GPMA-teams besloten dat er nog enige finetuning nodig is. Vooral de uitspraken van Briatore geven echter aan dat een deal aanstaande is, maar hij kan dus niet in zijn eentje opereren.

Na bestudering van het nieuwste aanbod richting de ’gang of five’, is dus besloten om nog even te wachten met het ondertekenen van het verdrag. Het lijkt erop dat vooral Mercedes zich hiertegen heeft gekeerd. Toch is Mercedes-motorsportchef Norbert Haug optimistisch en zit een overeenkomst er volgens hem aan te komen. ,,Vier jaar geleden is deze hele discussie gestart en in die tijd hebben we veel bereikt. Het is nu echt een kwestie van details.”

Ondanks deze kleine tegenslag, heeft Briatore er rotsvast vertrouwen in dat het allemaal goed komt. ,,Ik ben ervan overtuigd dat we er heel dichtbij zijn. Dit aanbod ligt er nu zo’n drie, vier weken. Het hangt er eigenlijk alleen maar vanaf wanneer het wordt ondertekend. We moeten ook wel. Voor de sport, voor de sponsors, voor alles.”

Werd er in het verleden over het grote geld gesproken, nu gaat het om de kleine bedragen. Meent de Italiaan tenminste. ,,De verschillen in vraag en aanbod zijn niet zo groot. Laat ik het zo zeggen: het gaat om een motorhome.” Daarmee doelt de Renault-teamleider op het budget dat Formule 1-teams vrijmaken voor het stelen van de show met hun motorhome. Maar tegelijkertijd zijn die kosten slechts een fractie van het totale budget. ,,Ik hoop dat het er dit weekend van komt. Het is een deal, goed of slecht. Alleen de toekomst kan uitwijzen of het inderdaad een goede beslissing is geweest.”

KVN