De Grand Prix van Australië loopt gevaar nu de organisatie weigert om na 2010 nachtraces te organiseren in Melbourne. Bernie Ecclestone heeft dat als eis gesteld, wil het Formule 1-circus naar Australië blijven komen.Ecclestone liet het afgelopen weekend weten dat naar zijn mening de toekomst van de Australische Grand Prix in gevaar is wanneer er in Melbourne in de toekomst geen nachtraces worden gehouden. Die passen beter in het Europese televisieschema, dat erop gericht is om het Europese publiek overdag live naar de races te kunnen laten kijken.

Australië, dat al 23 jaar lang Formule 1 Grand Prix' organiseert, heeft een contract met Formula One Management waarin is vastgelegd dat het Grand Prix' mag organiseren tot 2010. Voor de periode daarna heeft Ecclestone nu de onderhandelingen op onzachte wijze geopend: ,,Als we naar Australië willen blijven komen, is de enige mogelijkheid dat daar nachtraces worden gehouden'', aldus de Formule 1-baas.

De Australiërs hebben daar echter geen trek in. Namens de de organisatie van de Australische Grand Prix heeft Tim Holding, de Australische minister van toerisme, laten weten dat er geen nachtraces in Albert Park komen. ,,We hebben de heer Ecclestone laten weten dat we niet 's nachts gaan racen, en die beslissing heeft hij ook geaccepteerd. We willen onze Grand Prix graag houden, maar niet tegen elke prijs.''

Daarmee is het voortbestaan van de Australische Grand Prix na 2010 onzeker geworden. Ecclestone heeft immers meer dan voldoende alternatieven klaar liggen. Of, wanneer en hoe er verder wordt onderhandeld over de toekomst van de Grand Prix down under is nog niet duidelijk.

DP