De zaterdag in Suzuka is voor Max Verstappen uitgelopen op een echte pechdag: nadat zijn auto stilviel in de kwalificatie, heeft hij ook nog een gridstraf van drie startplekken opgelegd gekregen.

Verstappens Toro Rosso hield er aan het eind van Q1 van de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan zomaar mee op. Bij het verlaten van de Hairpin, betekende een elektrisch probleem dat er geen beweging meer in de auto te krijgen viel. Verstappen kwam zo half op de baan en half op het gras te staan, ondanks dat hij nog had geprobeerd de auto veilig naast de baan te parkeren.

De wedstrijdleiding is echter van mening dat Verstappen dat juist niet heeft gedaan, wat de reden is voor de straf. “Verstappen boog aanvankelijk af naar links, waar een veilige plek was om te parkeren, maar ging vlak voor de auto tot stilstand kwam ineens weer naar rechts. Hij kwam zo op de ideale lijn te staan, wat voor een gele vlag-situatie zorgde. Ook werden aankomende coureurs in gevaar gebracht”, licht de wedstrijdleiding haar beslissing toe.

Door de straf zakt Verstappen van de vijftiende naar de achttiende startplek. McLaren-coureur Jenson Button en Sauber-rijders Marcus Ericsson en Felipe Nasr profiteren, al loopt er ook nog een onderzoek naar Ericsson. Hij zou de gele vlag genegeerd hebben die na het stilvallen van Verstappen uit hing.

Rossi
Wat de FIA verder nog heeft besloten, is dat Manor-coureur Alexander Rossi ondanks dat hij in de kwalificatie geen representatieve tijd heeft neergezet, toch mag racen. De Amerikaan had eerder in VT3 laten zien snel genoeg te zijn en moest zijn beide kwalificatie-runs afbreken wegens gele vlaggen.

Kvyat
Daniil Kvyat, die hard crashte aan het eind van de kwalificatie, start morgen mogelijk vanuit de pits. Dit omdat Red Bull vermoedelijk niet alleen zijn motor en versnellingsbak moet vervangen, maar ook het chassis.