Haas heeft Nederland mogen verlaten en is onderweg naar Monza voor de Italiaanse GP. Het team heeft een schuld aan oud-sponsor Uralkali definitief afbetaald, waardoor de Amerikanen vrij zijn om ons land te verlaten. In aanloop naar de GP op Zandvoort legde Uralkali nog beslag op de inboedel van Haas – de renstal was de Russische mestgigant immers nog sponsorgeld verschuldigd uit 2022.

LEES OOK: Ex-sponsor legt beslag op inboedel Haas, Formule 1-auto’s mogen het land niet uit

Uralkali bevestigde maandag dat Haas het verschuldigde sponsorgeld inmiddels heeft overgemaakt. Het bedrag – naar verluidt zo’n twaalf miljoen euro – is het geld dat de Russische geldschieter in 2022 overmaakte naar het Formule 1-team. Haas verbrak kort daarna alle banden met Uralki naar aanleiding van de Russische inval van Oekraïne. Via het Swiss Arbitration Center (SAC) kon de mestgigant alsnog aanspraak maken op het betaalde sponsorgeld.

Donderdagavond kreeg het motorhome van Haas nog bezoek van gerechtsdeurwaarders en de Nederlandse politie. Op basis van een gerechtelijk bevel werden de bezittingen van Haas geïnventariseerd, waaronder de auto’s van Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen. Op basis van een uitspraak van het SAC moest Haas eerst het verschuldigde sponsorgeld overmaken naar Uralkali, alvorens het team ons land mocht verlaten.

Lees hier alles over de Dutch GP in Zandvoort


Nu in de winkel en digitaal te bestellen (met gratis bezorging in Nederland): ons dubbeldikke zomerpakket met reguliere editie & de Dutch GP Special! Met tussenrapport Tom Coronel, interview Max Verstappen en hoe koning Willem-Alexander in het geheim leerde racen!