Bernie Ecclestone en race-organisator Tavo Hellmund zijn ervan overtuigd dat de Grand Prix in Austin, Texas een succes gaat worden. “We willen Amerika trots maken.”

In een dubbelinterview met Formula1.com wijden Ecclestone en Hellmund uit over de grootse plannen die zij hebben voor de race op het nog aan te leggen circuit in Austin. Volgens beide heren moet de Texaanse stad de thuishaven worden van een Grote Prijs van Amerika met internationale allure.

Hellmund steekt deze gezamenlijke ambitie in ieder geval niet onder stoelen of banken: "Het is ons doel de Grand Prix van de Verenigde Staten niet alleen een thuis te geven in Austin, maar er een evenement van te maken waar Amerika trots op kan zijn", zegt hij.

"Austin is de ideale locatie", meent Hellmund verder. "Het is de hoofdstad van Texas, wat als staat zo groot is als de elfde economie van de wereld. Er zitten hier bovendien veel grote bedrijven en we zijn gelukkig genoeg om op de steun van veel prominente Texanen te kunnen rekenen. Wat verder nog meespeelt, is dat Austin vanuit zowel de Verenigde Staten als Zuid-Amerika goed te bereiken is."

Ook Ecclestone is onder de indruk van Austin als gastheer van een Formule 1-race: "We wilden een locatie die wereldwijd herkenbaar is. Texas voldoet aan die eis en daar komt nog bij dat Austin een wonderschone plaats is."

Austin is echter bij lange na niet de eerste stad in Amerika die bezoek krijgt van het Formule 1-circus. In het verleden werden onder meer Las Vegas, Phoenix en Indianapolis al aangedaan. 

De laatste race op Amerikaans grondgebied werd in 2007 op Indianapolis verreden. Ecclestone is sindsdien druk aan het lobbyen geweest om de Amerikaanse Grand Prix terug op de kalender te krijgen. "Het is simpel: we zijn een wereldkampioenschap, dus een race in de Verenigde Staten mag niet ontbreken", verklaart de Engelsman, die desondanks aangeeft niet zomaar naar Amerika te komen: "We waren op zoek naar een project dat absoluut top is en dat hebben we nu in Austin gevonden."

Om alles in Austin van de grond te krijgen, moet er echter nog wel het één en ander gedaan worden. Hellmund geeft dan ook aan dat hij al druk in de weer is om de boel op poten te zetten. "Ik heb al een aantal fantastische partners achter me en we hebben het best mogelijke personeel in dienst genomen."

Hellmund weet echter dat een succesvolle Grand Prix-locatie in overgrote mate valt of staat met het circuit zelf. "Ik heb daarom Herman Tilke en Peter Wahl benaderd", zegt hij. "Dat zijn de twee meest gerenommeerde circuitontwerpers ter wereld en ik heb mijn ideeën al aan ze voorgelegd. Het circuit gaat echt absoluut geweldig worden."

"Het gebied waar de baan komt te liggen heeft een natuurlijk hoogteverschil, dus het belooft een snelle baan met moeilijke bochten te worden", licht hij alvast een tipje van de sluier op. "Het ontwerp is bijna klaar en we gaan het in september aan de FIA presenteren."

"Het is echt onze bedoeling om er een grootschalig en blijvend evenement van te maken", vervolgt Hellmund, die naast de glamour van de Formule 1 ook graag een typisch Amerikaanse feestje met barbecues en ander vermaak rondom het circuit wil zien. "Absoluut. Het is ons plan om een hele happening van het raceweekend te maken."

Ecclestone deelt het enthousiasme van Hellmund en twijfelt er niet aan dat de Formule 1 en het Amerikaanse racepubliek prima samen gaan, want hij gelooft niet dat de Amerikanen enkel oog hebben voor nationale raceseries zoals NASCAR. "Daar maak ik me niet druk om. Toen we vroeger in Amerika waren, kregen we altijd veel steun van de fans die de sport fascinerend en spannend vonden."

Dat het huwelijk tussen de zogenaamde koningsklasse en het land van de onbegrensde mogelijkheden de laatste decennia niet heel succesvol is geweest, ligt volgens Ecclestone dan ook niet aan het publiek maar aan de mensen achter de schermen: "Het komt door de organisatoren, die dachten dat ze er financieel meer uit konden halen."

Ondanks dat de Verenigde Staten weer op de kalender staan door de deal met Austin heeft Ecclestone zijn pogingen om in New York een race te houden nog niet opgegeven.

De grote baas van de Formule 1 benadrukt echter dat dit niet meer is dan een kwestie waarin het één het ander niet uitsluit. "Laat één ding duidelijk zijn: de race in Texas is de Grand Prix van de Verenigde Staten, maar dat betekent niet dat we niet nog een race in Amerika kunnen houden onder een andere naam."

"Ik zou gek zijn als ik 'nee' zou zeggen tegen de kans om in New York een Grand Prix te organiseren. Vooralsnog is dat echter niet meer dan een droom voor de toekomst", besluit Ecclestone.