,,We hebben nu een wereldkampioen, Fernando Alonso, die niet al te veel terugdoet voor de fans.” Dat vertelde Bernie Ecclestone onlangs in een interview met de Engelse televisiezender ITV. De FOA-baas uitte kritiek op het gedrag van de Spanjaard, alsmede op dat van andere coureurs. Onterecht, vindt voormalig wereldkampioen Damon Hill.

Het ligt niet aan de coureurs dat de Formule 1 niet fanvriendelijk genoeg is, meent Hill. ,,Het is natuurlijk makkelijk om de rijders daarvan de schuld in de schoenen te schuiven, maar ik denk dat het met name te wijten is aan de aard van de sport. De sport is veel professioneler geworden, waardoor er veel meer verlangd wordt van de coureurs.”

,,Ze doen wat er van de gevraagd wordt, en dat is focussen op het rijden”, zegt hij. ,,Het is sowieso lastig om tijd te vinden om iets anders te doen dan testen. De Formule 1 is nu heel goed te vergelijken met voetbal, met het verschil dat je op het veld direct contact kan maken met de fans.”

Hill beseft dat de interactie tussen coureurs en fans van vitaal belang is voor de Formule 1. En hij kan het weten. ,,Het is niet zoals bij tennis of voetbal, waar je het geschreeuw van de toeschouwers kan horen. Maar als je in de auto zit, kan je wel de reactie zien van het publiek. Dat heb ik wel gemerkt toen ik nog racete.”

,,Het is net een snelle Mexicaanse golf die het circuit rondgaat. Mensen beginnen met van alles te zwaaien. Als de rijder voor je een gat trekt en ze beginnen te zwaaien, dan denk je: ‘Ik kan maar beter sneller gaan rijden’.”

,,Je krijgt een reactie van het publiek, en dat is een belangrijke motivatie om te presteren voor een sportman. Als er publiek op de tribunes zit dat niet emotioneel betrokken is bij het evenement, dan weet ik niet of ik wel zo gemotiveerd zou zijn. Het publiek is de sleutel én een van de belangrijkste redenen dat de sport bestaat.”

PPB