Door fouten van zijn teamgenoten is Peter Kox de zege tijdens de 24 uur van Le Mans misgelopen.Een dag later heeft hij er nog de pest in. Peter Kox zit in de auto van Le Mans terug naar huis en baalt. ,,Ik weet zeker dat we hadden kunnen winnen”, zegt de Aston Martin-coureur. De Eindhovenaar, die de 007-Aston deelde met Johnny Herbert en Tomas Enge, reed lange tijd aan de leiding in de GT1-klasse. Rond het zestiende uur van de race crashte Herbert de auto.

,,De splitter was kapot, de bodemplaat beschadigd, daar hebben we de race verloren”, aldus Kox. ,,Ik weet zeker dat we hadden gewonnen.” Dat bewees de zusterauto van Prodrive, dat met Aston Martin nummer 009 van David Brabham/Rickard Rydell en Darren Turner na 24 uur de trofee mocht ophalen.

Kox en co werden uiteindelijk vierde in de GT1, maar niet voordat er meer problemen waren. ,,Tomas Enge is er ook nog een keer afgegaan”, aldus Kox. Zuur voor de coureur, die zichzelf in het verleden regelmatig bij voorbaat kansloos wist omdat hij met onervaren of te langzame teamgenoten aan de start verscheen. Daar schortte het dit jaar niet aan. ,,Tomas en Johnny zijn twee topcoureurs en fouten maken is menselijk, maar ik had er echt op gerekend dat ze het hoofd koel zouden houden.”

Kox won in 2003 de 24 uur van Le Mans in een Ferrari.

Veel tijd om te treuren heeft Kox niet: komend weekend staat hij alweer aan de start tijdens de FIA GT-race in Monza. Daar start Kox met een Lamborghini.

MB