De economische crisis die de wereld in zijn greep houdt, heeft zijn eerste slachtoffer geëist in de Formule 1. De Grand Prix van Frankrijk gaat komend jaar niet door.Vandaag maakte de Franse automobielfederatie FFSA, promotor van de Grand Prix van Frankrijk, bekend dat het niet langer in staat is om de race op Magny-Cours te organiseren. Vanwege de economische crisis kan de FFSA niet meer opdraaien voor de kosten van de Grand Prix, zo luidt het persbericht.

De FFSA heeft in samenwerking met Bernie Ecclestone besloten het recht op het organiseren van de Grand Prix op te geven en Magny-Cours van de kalender te halen. Wel draagt de federatie zes alternatieve kandidaten voor.

Mogelijke alternatieven voor Magny-Cours zijn het departement Yvelines, dat onder de regio Île-de-France valt, het ontwikkelingsproject Gonesse Plaine de France nabij het Parijse vliegveld Charles de Gaulle en een nieuw aan te leggen circuit in de buurt van Ferrières genaamd Paris Motorspace. Ook wordt gekeken naar Euro Disney, waar een stratencircuit zou kunnen verrijzen in Val d’Éurope, een nieuwbouwproject naast Marne-la-Valleé.

Oud-Formule 1-coureur Jean-Pierre Beltoise maakt zich sterk voor een Grand Prix in Sarcelles, in een gebied dat Pole Val de France is gedoopt. Tenslotte is ook Magny-Cours nog in de running, al zal het circuit in de Bourgogne het dus zonder de steun van de FFSA moeten doen. Het renovatieproject voor het huidige toneel van de Grand Prix is ‘Magny-Cours 2’ gedoopt.

De kans dat er daadwerkelijk een alternatieve locatie gevonden wordt is miniem: van alle plannen is alleen Magny-Cours 2 concreet, om de simpele reden dat het weinig meer behelst dan het huidige circuit met wat infrastructurele aanpassingen.

De investeringen die daarvoor nodig zijn vallen weliswaar in het niet bij de miljoenenbedragen die gemoeid zijn met de aanleg van een volledig nieuw (straten) circuit, maar elk van de bovenstaande plannen zou investeringen vereisen die gezien het huidige economische klimaat hoogst onwaarschijnlijk zijn.

Ecclestone en de FIA hebben nog niet gereageerd op het nieuws van de FFSA.

MB