Fernando Alonso betichte Ferrari ervan verstoppertje te spelen, maar dat deed hij tot op zekere hoogte juist zelf. In de derde vrije training liet hij wel al even zien waar hij toe in staat was. Die lijn trok hij door in de kwalificatie, hij was in 1:14.942 te sterk voor de rest. De Spanjaard was oppermachtig in de kwalificatie voorafgaand aan de Grand Prix van Canada. In de drie sessies was hij telkens de snelste coureur. Kortom, de pole-position komt hem toe. Zijn vijfde op rij alweer. Giancarlo Fisichella zorgde voor nog meer blije gezichten bij het Frans/Engelse team door de tweede plek voor zich op te eisen. Kimi Raikkonen, die het hele weekend al wat meer snelheid lijkt te hebben dan eerder dit seizoen, deed van zich spreken door de derde tijd te rijden.

Jarno Trulli verbaasde. Teamgenoot Ralf Schumacher overleefde niet eens de tweede schifting, maar de Italiaan zette zijn TF106B op de vierde startplaats. Nog net voor de tegenvallende broer van Ralf, Michael. De Ferrari-coureur komt er het hele weekend al niet aan te pas en dat was in de kwalificatie niet anders. Schumacher bleef op zijn beurt Nico Rosberg weer net voor, die met een zesde plek de verwachtingen overtrof. Hij haalde zich wel de woede van teammaat Mark Webber op de hals door hem in de eerste sessie dusdanig op te houden dat de Australiër zich meteen om kon kleden.

Juan Pablo Montoya kon opnieuw het tempo van Raikkonen niet volgen. Hij moest dit keer bijna een seconde toegeven, waardoor hij niet verder kwam dan de zevende tijd. Jenson Button en Rubens Barrichello presteerden maximaal, want meer dan respectievelijk de achtste en negende tijd zit er even niet in voor Honda. Net als Montoya, slaagde ook Felipe Massa er niet in om in de buurt van zijn teamgenoot te blijven. Hij besloot de training op P10.

Net buiten de toptien viel Jacques Villeneuve, hij kwam achttien duizendsten tekort. Opnieuw geen geluk dus voor de Canadees op het circuit dat is vernoemd naar zijn vader Gilles. Wel was hij een zuchtje sneller dan Christian Klien en won hij het kwalificatieduel van Nick Heidfeld, maar dat is slechts een schrale troost. Vitantonio Liuzzi eindigde op de vijftiende plaats, waardoor er voor David Coulthard niks anders resteerde dan de zestiende plek.

Webber was, zoals hierboven al even vermeld, opnieuw de grote teleurstelling doordat hij zich niet voor de tweede sessie wist te plaatsen. Verder stonden de vertrouwde namen achteraan. De MF1-coureurs konden niet echt een vuist maken. Christijan Albers kwam niet verder dan de twintigste plek, hij start morgen schuin achter Tiago Monteiro. De sectortijden van de Nederlander waren in zijn laatste run nog niet eens zo slecht (gelijk aan Coulthard), maar in de derde sector verloor hij op topsnelheid erg veel tijd.

Takuma Sato was de snelste Super Aguri-coureur, maar genoeg om van de laatste startrij af te komen was het niet.

Klik hier voor de tijden.

KVN