In de schaduw van de prominentere Nederlandse coureurs die de LMP1-klasse op Le Mans bevolkten, is het debuut van Xavier Maassen in de klassieker ietwat ondergesneeuwd. Onterecht, want de Nederlandse Corvette-coureur eindigde op de tweede plaats in de GT1-klasse.Met zijn teamgenoten Yann Clairay en Julien Jousse kwam Maassen aan de start in een GT1-Corvette van het Franse Luc Alphand Adventures. De equipe van de voormalige topskiër presteerde voortreffelijk in de dun bezette GT1-klasse. Vooraf hoopte Maassen op de derde plek, achter de twee fabrieks-Corvettes. “Die zijn een klasse apart.”

Toen de nummer 64 Corvette van Oliver Gavin, Olivier Beretta en Marcel Fässler twee uur voor de finish in de problemen kwam, schoof de Alphand-auto een plaats op. De concurrentie, in de vorm van de Jetalliance Aston Martin en de tweede Alphand-Corvette, vormden geen bedreiging. De laatste opponent in de GT1-klasse, de Murcielago van de Japanese Lamborghini Owners Club, was al na een ronde uit de race.

Desondanks hielden Maassen en zijn twee Franse teamgenoten het tempo van de fabriekswagens goed bij: het trio finishte op slechts zes ronden achterstand van de oppermachtige winnaar. “We werden inderdaad tweede na pech van één van beide officiële Corvettes”, geeft Maassen toe. “Daarna was het zaak regelmatig te blijven rijden, geen plaats meer te verliezen en die schitterende tweede plek veilig te stellen.”

“We hebben gewoon gereden, gereden en gereden, met dubbele stints, fantastische banden en zonder ook maar één onvoorzien oponthoud. Dit podium in Le Mans is toch wel één van de hoogtepunten, zoniet hét hoogtepunt uit mijn carrière en meteen ook de springplank naar hogerop. Want mijn doel is om hier ooit Gijs van Lennep en Jan Lammers op te volgen.”

Komend weekend staat Maassen in Oschersleben aan de start van de derde ronde van het FIA GT-kampioenschap. De Limburgse coureur bezet de derde plaats in het kampioenschap.

MB