Einde carrière voor Logan Sargeant! Williams maakte dinsdagavond bekend dat de Amerikaanse Formule 1-coureur vanaf volgend weekend vervangen wordt door Franco Colapinto. James Vowles heeft na de matige resultaten tijdens de GP van Nederland besloten om Sargeant per direct te vervangen met Colapinto. Mick Schumacher en Liam Lawson vissen in dezen achter net.

LEES OOK: Toto Wolff schept duidelijkheid over Williams en Antonelli: ‘Dat is onze beslissing’

Franco Colapinto, een 21-jarige coureur uit Argentinië, wordt vanaf het aankomende raceweekend in Monza de nieuwe teamgenoot van Alex Albon. Colapinto is sinds 2023 onderdeel van het opleidingsprogramma van Williams en komt dit jaar voor de tweede keer uit in de Formule 2 met het Nederlandse MP Motorsport. “Het is een eer om mijn debuut in de Formule 1 te maken met Williams”, laat hij weten. “Het team heeft zo’n geweldige geschiedenis en ik kan niet wachten om daar deel van uit te maken. Midden in het seizoen in de Formule 1 stappen zal niet makkelijk zijn, maar ik ben klaar voor de uitdaging.”

De jonge Argentijn, die eerder dit jaar al een vrije training reed tijdens het raceweekend op Silverstone, zal de resterende negen Grands Prix naast Alexander Albon terecht komen. Hij zal volgend jaar hoe dan ook geslachtofferd worden ten behoeve van Carlos Sainz; de Spanjaard tekende eerder een meerjarig contract met Williams.

Logan Sargeant

De 23-jarige Sargeant stond al geruime tijd onder druk binnen het team. Zijn crash in de derde vrije training in Zandvoort, waarbij hij een pas vernieuwde auto in de muur parkeerde, zou de doorslaggevende factor zijn geweest voor zijn vervanging. Gedurende het raceweekend ging James Vowles al in gesprek met Mercedes-teambaas Toto Wolff over mogelijke vervangers. Mick Schumacher en Liam Lawson werden direct gelinkt aan het tweede Williams-stoeltje. Beiden visten dinsdagavond achter het net.

LEES OOK: Sebastian Vettel betuigt steun aan Mick Schumacher: ‘Verdient plek bij Williams’

“Het is geen makkelijke beslissing om je coureur midden in het seizoen te vervangen”, reageert Vowles, “maar we geloven dat dit Williams de beste kans geeft om in de rest van het seizoen voor punten te vechten. Franco Colapinto krijgt een fantastische kans om te laten zien waartoe hij in staat is. Voor Logan (Sargeant, red.) is dit ongetwijfeld ontzettend zwaar. Hij heeft alles gegeven gedurende zijn tijd bij Williams, en we willen hem bedanken voor al zijn harde werk. Hij blijft een getalenteerde coureur en we zullen hem blijven steunen in zijn racecarrière.”

Lees hier alles over de aanstaande GP in Italië


Vanaf donderdag in de winkel en nu al digitaal te bestellen (met gratis bezorging in Nederland!): de nieuwe editie van FORMULE 1 Magazine! Met alles over de strijd tussen Lando Norris en Max Verstappen, interviews met George Russell en Rico Verhoeven, Ruud Gullit, reportages vanuit de paddock en nog veel meer!