Terwijl de plannen voor een eventuele (nacht)race in de stadstaat Singapore steeds serieuzer vormen aan beginnen te nemen, houdt buurland Maleisië zich vooral bezig met de aankomende Grand Prix op 8 april in eigen land.Van concurrentie tussen de twee landen is dus vooralsnog geen sprake. Over ruim een week wordt de Grand Prix van Maleisië op het circuit van Sepang verreden. De plaatselijke autoriteiten zijn daar naar eigen zeggen meer mee bezig, dan met een eventuele nieuwe Grand Prix ‘om de hoek’.

Verschillende media in Singapore berichtten dat de Maleisische minister van Sport, Azalina Othman, zich zorgen maakte over de gebeurtenissen in haar buurland, en de negatieve gevolgen die een Grand Prix in Singapore voor Maleisië zou kunnen hebben.

De Maleisische staatssecretaris van Jeugd en Sport Liow Tiong Lai heeft nu ontkennend op deze berichten gereageerd. ,,We hoeven helemaal geen rivalen te worden, we zouden elkaar juist kunnen aanvullen”, vertelde Liow aan de Maleisische krant The Star. ,,De minister heeft met Bernie Ecclestone gesproken, maar er zijn nog geen definitieve beslissingen genomen. Ik ken de details niet, maar er is al een soort van overeenstemming bereikt. De uiteindelijke beslissing is in handen van de Formule 1”, aldus Liow.

Maleisië lijkt zich inderdaad geen zorgen hoeven te maken om diens eigen Grand Prix. In 2006 werd het contract met het circuit van Sepang verlengd met maar liefst vijf jaar. De Formule 1 zal dus voorlopig naar Maleisië blijven komen.

Ondertussen is men in Singapore druk bezig om een eventuele Formule 1-race verder te promoten. Zo zal Red Bull-coureur Mark Webber dit weekeinde de straten van Singapore verkennen in een Porsche 911 GT3. Dat meldde de plaatselijke krant Straits Times. Webber zal zich wel aan de maximumsnelheid houden, staat in het artikel geschreven.

Volgens Red Bull’s brand manager in Singapore, Jyn Wee, komt dit omdat er niet genoeg tijd was om de straten vrij te maken voor een rondje op volle snelheid. Dat is jammer voor de toeschouwers, want de Porsche 911 GT3 kan een snelheid van 300 km/h halen en haalt de 100 km/h binnen vijf seconden. Webber zal aanstaande zaterdag in Singapore rijden.

LP