Technologie die McLaren gebruikt om zijn auto’s en coureurs tijdens een race in de gaten te houden, gaat in Engeland mogelijk worden toegepast in de gezondheidszorg.

McLaren gebruikt tijdens een Grand Prix zo'n driehonderd sensoren die het team voorzien van telemetrie over de auto, maar ook van informatie over de fysieke conditie van de coureur. Zo kan het team bijvoorbeeld de hartslag van Jenson Button en Lewis Hamilton in de gaten houden. McLaren noemt deze techniek ‘live telemetry’.

De techniek gaat, zo bericht The Times, ingezet worden bij een proef met gezondheidszorg in de Engelse provincie Surrey, waar de fabriek van McLaren gevestigd is. De test gaat komende maand van start.

Als de proef een succes blijkt, kan er jaarlijks voor miljoenen ponden bespaard worden aan gezondheidsuitgaven. Alleen in Surrey gaat men, bij een voorzichtige inschatting, al uit van een besparing van tussen de tien en twintig miljoen pond per jaar. Volgens The Times kan het experiment voor een heuse revolutie zorgen in de medische wereld.

De door McLaren gebruikte sensoren kunnen bijvoorbeeld in pleisters verwerkt worden. De sensoren in de pleister registreren dan de fysieke gesteldheid van een patiënt. Deze informatie wordt vervolgens draadloos verzonden naar een dokter of ziekenhuis.

Het toepassen van de technologie in de medische sector is een logische volgende stap, aangezien McLaren al enige tijd samenwerkt met atleten, om te zien hoe ‘live telemetry’ hun prestaties kan verbeteren. Doel van de aanstaande test is dat doktoren hun patiënten op afstand in de gaten kunnen houden. Tevens ontvangen ze, dankzij de feedback die de meetapparatuur geeft, een elektronische waarschuwing als er iets mis dreigt te gaan.

Als het systeem werkt, kunnen doktoren hun patiënten beter behandelen. Ten tweede blijven er bedden vrij in ziekenhuizen omdat patiënten niet ter observatie hoeven te overnachten.

De gezondheidsdienst van Surrey hoopt aan het eind van dit jaar van de techniek gebruik te maken. "Als het naar behoren werkt, kunnen we onze patiënten beter van dienst zijn en veel meer op de persoon gerichte zorg geven", zegt Maitland Hyslop van de gezondheisdienst in Surrey. Ook financieel is het volgens Hyslop een stap in de goede richting. "Dat het ook nog veel geld bespaart, is mooi meegenomen. Het is een win-winsituatie."

Bij McLaren wordt het project uitgevoerd door de afdeling voor toegepaste wetenschap. "Als het in Surrey goed gaat, hebben we een prima uitgangspunt”, zegt Stephen Rose van McLaren. Het is de bedoeling dat, als het experiment aanslaat, dit systeem ook in de rest van Engeland wordt ingevoerd. “We moeten aantonen dat het inderdaad geld bespaart en mensen uit het ziekenhuis houdt.”

Volgens Rose is er veel interesse uit de medische sector voor het experiment. “Het is een nieuw project. Niemand heeft dit eerder geprobeerd. Iedereen is benieuwd of het gaat lukken.”