De dominantie van Mercedes is niet alleen slecht voor de Formule 1, maar ook voor Mercedes als merk. ‘Als je te veel wint, willen mensen je zien verliezen’, weet teambaas Toto Wolff.

In een interview met de Daily Mail erkent Wolff dat de dominantie van Mercedes ‘slecht voor de Formule 1’ is. “Het is nou eenmaal zo. Onze dominantie maakt de races saai en voorspelbaar, terwijl je juist wil dat er meerdere coureurs zijn die kunnen winnen. Je hebt af en toe rare uitslagen nodig of underdogs die een Grand Prix winnen.”

De afgelopen seizoenen gebeurde dat echter maar zelden. In 2015 won Mercedes zestien van de negentien races, net als in 2014 het geval was. Dat Mercedes de Formule 1 op die manier in een houdgreep heeft, is echter ook niet goed voor Mercedes zelf, weet Wolff: “Dit soort dominantie is niet goed voor je merk, want het maakt je de slechterik.”

“We zagen dit eerder ook bij Red Bull. Toen ze hun eigen team begonnen waren ze cool, controversieel en deden ze aparte dingen, wat geweldig was voor hun merk. Ze waren de Jedi, de helden, maar zodra je dan alles begint te winnen, symboliseer je voor het publiek de dark side of the force, het kwaad”, zo maakt Wolff, die van de winter duidelijk naar de bioscoop is geweest, de vergelijking met Star Wars.

“Zodra je de gevestigde macht bent, zijn mensen klaar met je en willen ze zien dat je verliest. Onze dominantie is dus slecht voor zowel de sport als onszelf, maar wat kan ik eraan doen? Het enige wat we kunnen doen, is bescheiden blijven en erkennen dat de huidige situatie uitzonderlijk is en het in de toekomst vast weer anders zal zijn, maar er tot die tijd ook gewoon van genieten.”

Horner
Red Bull-teambaas Christian Horner weet hoe het is een dominante periode door te maken, want zijn team won van 2010 tot en met 2013 vier rijders- en constructeurstitels op rij. “Wij werden toen ook beschuldigd van het verpesten van de sport, maar in twee van onze succesjaren waren we pas in de laatste race zeker van de titel, terwijl onze coureurs nooit als eerste én tweede in het WK eindigden”, zegt Horner in gesprek met Autosport.

“Als de resultaten te voorspelbaar zijn, haken er uiteraard fans af, want dominantie is slecht voor de Formule 1. Dat is waarom je gedurende zo’n periode vaak ziet dat er om reglementswijzigingen wordt geroepen, om het veld weer bij elkaar te brengen. Niemand wil Fernando Alonso immers in het middenveld zien rondrijden. We willen dat hij samen met Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel om zeges strijdt met Lewis Hamilton en Nico Rosberg.”

“De teams kunnen dat echter niet zelf voor elkaar krijgen. De regelgevers moeten voor zo’n situatie zorgen, met regels die een dergelijke strijd mogelijk maken. We hebben nu dus sterke leiders nodig die de regels durven te veranderen. De regels blijven in 2016 bijvoorbeeld in te grote mate gelijk, waardoor het onvermijdelijk is dat Mercedes door haar grote voorsprong ook volgend seizoen weer zal domineren.”