Iedereen heeft er wel een mening over. De toekomst van Michael Schumacher. Moet ‘ie na dit jaar stoppen met de Formule 1, of toch bijtekenen bij Ferrari? Of overstappen naar een ander team? De Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport vroeg het een aantal (voormalige) coureurs én Formule 1-tycoon Bernie Ecclestone. De rondvraag begon bij Juan Pablo Montoya. Hij vindt dat de Duitser zijn helm na dit jaar aan de wilgen moet hangen. En helemaal als hij dit jaar voor de achtste maal wereldkampioen wordt. ,,Naar mijn idee zouden al die successen hem tot stoppen moet dwingen. Hij moet stoppen op zijn hoogtepunt”, vindt de McLaren-rijder. ,,Hij is gek als ‘ie doorgaat, om zo nog een wereldtitel in de wacht te slepen.”

Oud-wereldkampioen Niki Lauda is het daar niet mee eens. ,,Schumacher kent duidelijk een exceptionele periode, waarin de gedachten om te stoppen worden verdreven door de resultaten”, meent de Oostenrijker. ,,Hij heeft binnen Ferrari alles onder controle, om zijn teamgenoot maakt hij zich geen zorgen, de auto is competitief. Dus waarom zou hij aan stoppen denken?”

,,In zo’n situatie neem je niet het besluit om ermee op te houden. Overwinningen wissen slechte gedachten. In feite verdooft het ze, mochten ze aanwezig zijn.”

Keke Rosberg, eveneens een voormalig wereldkampioen, maar zoals bekend mag worden geacht ook de vader van Williams-coureur Nico Rosberg, schaart zich achter Lauda. ,,Ik denk niet dat hij andere dingen wil doen. Zeker niet nu hij weer Grand Prix’ wint en zelfs kans maakt op het kampioenschap.”

Bernie Ecclestone heeft een advies voor de rest van de wereld. ,,Ik vind dat we hem niet steeds moeten vragen wat ‘ie gaat doen in 2007, maar met rust moeten laten”, zegt hij.

En zijn mening over wat de Duitser moet doen? ,,Een kampioen moet, vind ik, stoppen op zijn hoogtepunt”, aldus de Formule 1-baas. ,,Ik word bedroefd van kampioenen die stoppen als ze het niet meer kunnen bijbenen. Maar Schumacher lijkt strijdlustiger en enthousiaster dan ooit tevoren, dus ik ben niet verrast als hij besluit nog even door te gaan.”

PPB