Crisisberaad, dat is op dit moment wel nodig in de Formule 1. Morgen gaat het gebeuren, als de FOTA en FIA-baas Max Mosley bijeenkomen in Londen. Ook Bernie Ecclestone is van de partij. De sleutel tot een oplossing volgens hem: Ferrari.De teams, verenigd in de Formula One Teams’ Association (FOTA), en de FIA staan lijnrecht tegenover elkaar. De FIA heeft bepaald dat er volgend jaar met een vrijwillig budgetplafond van 40 miljoen pond gewerkt gaat worden, maar daar zijn alle teams op tegen, omdat er dan twee verschillende klasses binnen de sport ontstaan.

Als er niets verandert in het FIA-beleid, zijn Ferrari, Toyota, Renault, Red Bull en Toro Rosso exit. Officieel zou hun vertrek zelfs al op 29 mei definitief kunnen zijn, omdat dan de deadline valt waarop teams zich moeten hebben aangemeld voor het nieuwe seizoen.

Maar eerst gaan beide partijen proberen nader tot elkaar te komen, tijdens een bijeenkomst in Londen morgen. Het kan dat ze tot een compromis over de regelgeving komen, maar dan moeten ze snel zijn. Het is ook mogelijk dat de deadline voor inschrijving eerst maar eens uitgesteld wordt.

Bernie Ecclestone liet vandaag in de Engelse pers weten dat hij ook aan zal schuiven bij het gesprek. De commerciële baas van de sport denkt dat de sleutel tot de oplossing van de onenigheid Ferrari is.

“De sleutel tot de Formule 1 is Ferrari. Zij zijn hier al 60 jaar. Ze zijn partners van ons. Zij zijn de mensen waar we rekening mee moeten houden, want op dit moment is iedereen van hen afhankelijk. Los dat op en het zal weer in orde zijn.”

Om die oplossing te vinden, zal er wel stevig gepraat moeten worden, want het dreigement van Ferrari om naar een andere raceklasse te verkassen is geen losse flodder. Mercedes-baas Norbert Haug – die zelf niet met vertrek gedreigd heeft en dat ook niet wil doen – zegt met de Ferrari-bazen gesproken te hebben, en kan daaruit concluderen dat Ferrari heel serieus is.

“Na 60 jaar in de Formule 1 zouden ze niet zo doen zonder serieus na te denken. We zullen helpen om een oplossing te vinden. Alle teams zijn het erover eens dat er niet twee soorten regels in één sport kunnen zijn.”

JK