FIA-voorzitter Max Mosley zegt dat hij grote waardering heeft voor de manier waarop Renault heeft gehandeld nadat bekend werd dat Nelson Piquet tijdens de Grand Prix van Singapore vorig jaar opzettelijk in de muur is geknald.Het team heeft van de World Motor Sport Council (WMSC) een voorwaardelijke straf gekregen voor twee jaar, terwijl teambaas Flavio Briatore en hoofdengineer Pat Symonds verbannen zijn uit de sport.

Briatore kreeg levenslang, terwijl Symonds vijf jaar niet meer in de sport mag werken. In de dagen voorafgaand aan de hoorzitting had Renault Briatore en Symonds al uit hun functie ontheven en bekend gemaakt de aantijgingen van Piquet niet te zullen betwisten.

Renault stemde eveneens in met het betalen van de kosten die de FIA had gemaakt tijdens het onderzoek naar het botsbedrog, bovendien levert het team een bijdrage aan het veiligheidsprogramma van de autosportbond.

Mosley verklaarde blij te zijn dat de rest van het management van Renault niet betrokken is geweest bij het schandaal en dat hij getroffen was door de manier waarop het bedrijf reageerde toen het geconfronteerd werd met de bewijzen van wat er daadwerkelijk zich in Singapore had afgespeeld.

“Ze waren compleet overdonderd”, verklaarde Mosley in de Britse krant Evening Standard.

“Toen we Renault het dossier stuurde met bewijzen deden ze geen poging het weg te moffelen. De renstal laste direct een in intern onderzoek in onder de leiding van een topadvocaat. Ze hebben feilloos gehandeld.”

Mosley verklaarde tevens dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone tegen de levenslange straf had gestemd tijdens de hoorzitting. Ecclestone heeft al verschillende keren kenbaar gemaakt dat hij de straf van Briatore buiten proporties te vinden.

LV