Mosley: ‘Budget cap blijft dé oplossing’
Daan de Geus
19 augustus 2014
De introductie van een budget cap is nog steeds de enige manier om de kosten in de Formule 1 omlaag te brengen. Dat is de mening van de voormalige FIA-president Max Mosley.
Mosley, die eind 2009 als FIA-president werd vervangen door Jean Todt, toonde zich aan het eind van zijn in 1993 begonnen ‘regeerperiode’ als FIA-voorzitter een groot voorstander van de budget cap en pleit daar ook nu in gesprek met Autosport weer voor.
“Mij treft net zoveel blaam als wie dan ook, want ik was er net als de rest aanvakelijk van overtuigd dat je de kosten naar beneden kunt brengen aan de hand van de technische en sportieve reglementen”, erkent Mosley echter allereerst.
“Ik heb me daar sinds pakweg 2000 mee bezig gehouden, maar al doende kwamen we erachter dat dit totaal geen effect had en het niet uitmaakte wat we in de regels schreven. De kosten gingen er helemaal niet door naar beneden.”
“Het werd ons daardoor duidelijk dat een budget cap de enige optie was”, memoreert en beklemtoont Mosley, die zijn voorstel echter afgeschoten zag worden door de teams, net zoals zijn opvolger Todt vijf jaar later zou overkomen, waarna de teams vervolgens tot twee keer toe met veel minder verstrekkende alternatieven voor kostenbesparing op de proppen kwamen.
Ondanks dat hij niet langer aan het roer staat van de FIA, maakt Mosley zich nu op persoonlijke titel alsnog hard voor de invoering van een budget cap, want hij denkt dat dit de enige wijze is om de kosten te reduceren en het speelveld gelijk te trekken.
In interview met Autosport, stelt hij nu voor een systeem te introduceren waarbij teams die zich aan een van tevoren afgesproken budgetplafond houden bijvoorbeeld meer vrijheid krijgen op technisch vlak, zodat de onderlinge verschillen kleiner worden.
“In mijn ogen zou dat compleet logisch en effectief zijn”, zegt hij. “Voor het publiek bestaat er in zo’n situatie namelijk geen verschil tussen een team dat met een budget van 600 miljoen werkt, of een renstal die op een budget van 60 miljoen euro draait.”
Een andere manier om invulling aan de budget cap te geven, stelt Mosley, is ieder team evenveel geld te geven uit de inkomsten van de sport. “En als je dan afspreekt dat ze niet meer uitgeven dan dat, is alles wat ze verder aan sponsorgeld opstrijken gewoon winst.”