Als de rivaliserende fabrikanten ook na 2007 nog mee willen doen aan de Formule 1, dan moeten ze zich uiterlijk in april verbinden aan Bernie Ecclestone. FIA-president Max Mosley heeft de in de GPMA verenigde teams een deadline opgelegd. Tekenen ze niet, dan riskeren ze hun plek in de Formule 1 te verliezen.

Mosley neemt zo opnieuw het initiatief in de machtsstrijd, die grote gevolgen kan hebben voor de toekomst van de Formule 1. BMW, Mercedes-Benz, Renault, Honda en Toyota hebben een document ondertekend waarin zij hebben verklaard zich tot september 2007 aan de GPMA te binden. Nu moeten ze dus echter al uiterlijk eind april beslissen wat ze in 2008 gaan doen.

De FIA-president heeft dit besluit genomen omdat hij in april de inschrijving wil openen voor seizoen 2008. Kortweg komt het er op neer dat de teams die tegen die tijd geen contract met Bernie Ecclestone hebben ondertekend grote risico’s lopen. Enkele nieuwe teams staan namelijk te springen van ongeduld om per 2008 mee te doen aan de Formule 1.Aangezien er maar twaalf teams mee mogen doen en de borgsom van 48 miljoen dollar waarschijnlijk af wordt geschaft, wordt het dringen voor de beschikbare plekken.

Mosley hoopt dat op de volgende bijeenkomst van het World Council van de FIA op 22 maart het besluit wordt genomen om de inschrijving voor 2008 op 23 maart te openen. Teams zouden enkele weken de tijd krijgen om zich in te schrijven. Teams mogen zich eventueel ook nog na de deadline van april inschrijven. Meedoen kan echter alleen als de Formule 1 nog niet ’vol’ zit.

,,Ik hoop dat iedereen meedoet, maar garanties daarvoor heb ik niet. Wij verplichten niemand om deel te nemen, maar misschien hebben we wel meer gegadigden dan vrije plekken. De FIA wil het echter bij twaalf renstallen houden omdat de huidige Formule 1 daarop ingespeeld is. Qua veiligheid en qua ruimte in de pit bijvoorbeeld”, vertelt Mosley.

Volgens de Engelsman is het helemaal niet zo gek dat de teams slechts een korte periode wordt geboden om zich in te schrijven. ,,Als we eenmaal weten wie er meedoen, kunnen we daarna gaan discussiëren over de regels. De richtlijnen voor nieuwe teams blijven hetzelfde, alleen vervalt het inschrijvingsgeld van 48 miljoen dollar.”

Ondanks het stellen van een ultimatum, verwacht Mosley niet dat de GPMA-teams zonder slag of stoot akkoord gaan met de voorwaarden van de FIA. Toch is hij optimistisch gestemd. ,,Als de GPMA echt een eigen klasse op wil zetten, dan zullen we ze daarbij helpen. Het verbaast me echter niet als er toch enkele teams overstag gaan als we volgende maand de inschrijving openen. Ik hoop dat iedereen zijn verstand gebruikt en ook na 2007 actief blijft in de Formule 1.”

Tot op heden is van Ferrari, Red Bull, MF1 Racing en Williams bekend dat ze achter de planen van Ecclestone en Mosley staan. Scuderia Toro Rosso en Super Aguri zouden ook hun steun in de Formule 1-supremo hebben uitgesproken, maar er is (nog) niks officieel bevestigd.

KVN