Als de autosportfederaties op 3 juni besluiten dat FIA-president Max Mosley moet aftreden, kan dat desastreuze gevolgen hebben voor de toekomst van de Formule 1. Dat schrijft Mosley in een brief aan de bonden. ,,De toekomst van de sport staat op het spel.”In zijn brief, die gestuurd is aan de voorzitters van alle bonden die volgende maand beslissen over het lof van de FIA-president, legt Mosley uit waarom zijn vertrek de Formule 1 ernstig kan destabiliseren. Er blijkt namelijk onenigheid te zijn tussen de FIA en de Commercial Rights Holder (CRH), oftewel Bernie Ecclestone en zijn financiële partner CVC.

,,We zijn midden in de onderhandelingen over het aanpassen van de overeenkomst tussen de FIA en de eigenaar van de commerciële rechten. Aanvankelijk vroeg CRH ons enkele wijzigingen in de overeenkomst aan te brengen met betrekking tot de belasting."

,,Nu willen ze echter ook zeggenschap over de reglementen, plus de mogelijkheid hun rechten te verkopen aan om het even wie zij daar geschikt voor vinden. Dat zou betekenen dat ze in feite de complete Formule 1 kunnen verkopen aan wie dan ook, zonder dat de FIA daar invloed op heeft. Ik denk niet dat de FIA dit moet toestaan.”

Volgens Mosley loopt de Formule 1 het risico dat er bij vervroegde verkiezingen een nieuwe president komt die aan de kant van de CRH staat en zodoende de rechten op de sport doorspeelt. ,,Iedereen kan zich kandidaat stellen, zolang er geen lijst is met kandidaten waarvan we weten dat ze een brede steun hebben binnen de bonden. Bovendien kunnen de onderhandelingen met CRH tijdens dit proces vertragen of zelfs helemaal vastlopen.”

Mosley verzekert de bonden dat hij, als hij op 3 juni voldoende steun krijgt, hoe dan ook opstapt aan het eind van 2009. ,,Wat er ook besloten wordt op 3 juni, ik hoop niet dat het degenen beloont die de Formule 1 willen destabiliseren in deze tijd waarin we het hoofd moeten bieden aan een economische crisis.”

Als hij mag aanblijven wil Mosley alle publieke functies die bij het presidentschap horen overdragen aan zijn ondergeschikten. ,,Op deze manier kan ik in alle rust de onderhandelingen tot een goed eind brengen en handelen in het belang van de sport.”

MB