Volop Nederlands succes tijdens de laatste ronde van de Le Mans Series. De duizend kilometer van Silverstone kende een Nederlandse zege in de GT1, een tweede plek in de GT2 en een opmerkelijke opmars in de LMP1-klasse.Voor die laatste prestatie tekende Christijan Albers, die samen met zijn Deense teamgenoot Bakkerud, die de geblesseerde Giorgio Mondini verving, vanaf de laatste startplaats vertrok maar als vijfde over de finish kwam. De tweede Kolles-Audi werd ook bestuurd door een landgenoot, in de persoon van Charles Zwolsman, die een plekje lager eindigde.

De GT1-klasse kende een verrassende winnaar. Het Gigawave-team, onder leiding van ex Ferrari-engineer en ‘Spygate-aanstichter’ Nigel Stepney, debuteerde in de klasse met een mooie Aston Martin DBR9 en won direct, dankzij coureurs Peter Kox en Ryan Sharp.

De tweede plaats in de GT2-klasse ging naar de Spyker C8 Laviolette, met coureurs Tom Coronel en Jarek Janis. “De auto werd gedurende de race steeds beter”, vertelt Tom Coronel. “In het begin was het zo koud dat we de banden niet goed op temperatuur kregen, maar dat probleem wisten we op te lossen. Ik ben er trots op dat wij als klein Nederlands team zo hoog kunnen eindigen in zo’n sterk veld.”

De duizend kilometer van Silverstone zag een opvallende deelnemer in Nigel Mansell, die met zoon Greg een Ginetta LMP1 bestuurde. De voormalig wereldkampioen Formule 1 werd geplaagd door technische problemen en kwam op grote achterstand aan de finish.

MB