De FOTA heeft gekregen wat ze wilde. In een verklaring meldden de constructeurs vanmiddag dat de FIA niet zomaar het puntensysteem mag wijzigen en het overkoepelende autosportorgaan heeft erkend dat dat inderdaad het geval is.In een korte verklaring liet de FIA weten dat – als de teams dat willen – het nieuwe puntensysteem, waarbij degene met de meeste zeges kampioen wordt, pas in 2010 van kracht wordt. De verklaring van de FIA kwam als reactie op een persbericht van de FOTA van vanmiddag.

Het overkoepelende orgaan van de constructeurs liet toen weten dat de FIA niet zomaar de reglementen vlak voor de start van het seizoen mag aanpassen, mits de teams het unaniem met de FIA eens zijn. De bal ligt nu bij de FOTA. De teams mogen nu bepalen of het nieuwe puntensysteem dit seizoen al van kracht wordt.

,,Op 17 maart was de World Motor Sport Council het unaniem oneens met het puntensysteem dat door de FOTA werd aangevraagd”, liet de FIA weten in een statement. ,,Het ‘winner takes it all’-voorstel van de eigenaren van de commerciële rechten (onder leiding van Bernie Ecclestone, red.) werd vervolgens wèl aangenomen.”

,,Als de teams het, om welke reden dan ook, oneens zijn met het nieuwe systeem, dan zal het nieuwe puntensysteem pas in 2010 ingaan.” En dat lijkt bijna een zekerheid. Eerder deze week liet bijvoorbeeld Renault-teambaas Flavio Briatore weten geen voorstander te zijn van het nieuwe systeem.

BvdB